Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Ez a weboldal sütiket használ - sütik engedélyezése
Menü

Tökmagkrémes és vegazsíros kenyér recept


A tökmag egészségre gyakorolt pozitív hatásairól nagyon sokat lehet olvasni az interneten is, itt a bulkshop.hu oldalon is.
Keverhetjük ételeinkhez, süteményekhez, rágcsálhatjuk "csak úgy", mert szeretjük.

A következő receptekben két krémesített, kenyérre kenhető változatot készítettünk el. Az egyik egy krémesebb, könnyebb, ámde szelídebb ízű változat, a másik egy igazi vegánzsír féle erőteljesebb, karakteresebb ízzel.

Bár kenyérreceptet fellelni az interneten, könyvekben ma már nagyon könnyű - egész szakácskönyvek is jelentek meg a témában - leírjuk a tökmagos kenyér receptjét is, amire kenhetjük az elkészült krémet vagy zsírt.


Az elkészült kenyér könnyű, laza, puha szerkezetű, mégis könnyen szeletelhető, napokig ehető. A teljes tönkölylisztből csodás kenyereket lehet sütni.


Tökmagkrém


Hozzávalók

1 bögre hántolt tökmag

1/2 bögre tökmagolaj

1/2 bögre meleg/langyos víz (körülbelül)

1 kávéskanál fokhagymapor

1/4 kávéskanál bors

1 csapott kávéskanál őrölt köménymag

1/4 kávéskanál koriander

1/2 kávéskanál csilipaprika (ha szeretjük, hogy csípős)

1 csipetnyi szerecsendió

1 csapott kávéskanál (vagy több, ízlés szerint)


A fűszerezésen változtathatunk, de az első hat hozzávalót igyekezzünk betartani.




Elkészítés


1. A tökmagot előző este áztassuk be, de legalább 5-6 órára.

2. Öntsük le az áztató vizet és - a víz kivételével - a többi hozzávalóval együtt tegyük  aprítógépbe vagy turmixba.

3. A meleg vizet apránként adagoljuk a krémhez a kívánt kenhető állag eléréséig.

    Már kész is.


Vegazsír tökmagból


Hozzávalók


1 bögre hántolt
tökmag
1/2 bögre tökmagolaj (szőlőmagolaj, vagy aminek szeretjük az ízét)

1 kiskanál (ízlés szerint)


Elkészítés


1. A tökmagot egy serpenyőben szárazon, állandó keverés mellett pirítsuk meg.

    A pirítástól lesz karakteres, erőteljes ízű a zsírunk.

2. Kihűlés után kávédarálóban vagy aprítógépben őröljük meg alaposan, akár egészen porszerűre.

3. A megőrölt maghoz adjuk hozzá az olajat és a sót. Keverjük alaposan össze, ha száraznak, morzsalékosnak érezzük a masszát, pótoljunk még    hozzá olajat. 

Kellemesen kenhető zsírt kell kapnunk.
Már kész is.


Teljes kiőrlésű, tökmagos tönkölykenyér


Hozzávalók


0,5 kg teljes tönkölyliszt

3-4 evőkanál vagy 1/2 bögre
tökmag
3 – 3,5 dl langyos víz

1 kávéskanál vagy több , ízlés szerint

2/3 csomag élesztő vagy 7 g instant élesztő

2 evőkanál olaj (például szőlőmagolaj ) + egy kicsi a sütőforma kikenéséhez


Elkészítés


1. Keverjük össze egy tálban a lisztet, a tökmagot és a sót.

2. A keverék közepébe "ássunk" egy gödröcskét, ebbe morzsoljuk bele az élesztőt és öntsünk az élesztőre kicsi (fél deci) langyos vizet.

    Kevés liszttel takarjuk be az élesztőt.

3. Várjunk, amíg az élesztő kicsit dolgozik. (5 perc)

4. Keverjük össze a lisztet a megkelt élesztővel és fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet, amíg viszonylag kemény kenyértésztát kapunk.

5. Dolgozzuk ki a tésztát alaposan, akár a robotgép dagasztó fejével, de kézzel is lehet.

    Egészen sima tésztát kell kapnunk, ami az edényünk falától jól elválik.

6. Kelesszük a kenyerünket meleg lakásban körülbelül fél óráig, de mindenképpen addig, amíg a tésztánk duplájára kel.

7. A megkelt tésztát gyúrjuk át és helyezzük a kiolajozott sütőformába.

8. Várjuk meg, míg a sütőformában újra megkel (körülbelül 20 perc) a tészta.

9. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten süssük, amíg megpirul, és ha megkopogtatjuk a tetejét, keményen kopog.​

Jó étvágyat!



A tökmagkrémes és vegazsíros kenyér recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés