Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Ez a weboldal sütiket használ - sütik engedélyezése
Termékek Menü

Teljes kiőrlésű, zabpelyhes, napraforgómagos kenyér karamellizált banánnal recept

   
Vegánoknak és mindenkinek, aki szereti a teljes, fehér liszt nélküli magvas kenyereket.

Ez egy nagyon finom, könnyen megsüthető, nem drága kenyér, amely jól szeletelhető, megpirítható, napokig ehető. Mi banános bundás kenyeret készítettünk egy részéből. Azért csak egy részéből, mert a nagyobb hányadát még aznap vacsorára megettük. Éjszakára kint hagytuk a konyhapulton, nem takartuk le, hagytuk, hogy száradjon kicsit, pontosan azért, hogy reggelire pompás bundás kenyeret tudjunk belőle készíteni. A bundájához nem használtunk tojást, hanem növényi tejes, banános, kókuszlisztes bundába burkoltuk és banánt is karamellizáltunk hozzá.

A kenyér állaga a zabpehelytől és a napraforgómagtól laza, kissé rusztikus, cseppet sem tömör vagy nehéz vagy ragacsos. Picit talán a lehulló napraforgómagok és a zabpehely miatt morzsálódósabb, mint más teljesőrlésű társai.

Ha kipróbáljátok arra azért készülnötök kell, hogy a kelesztése hosszabb időt vesz igénybe, mint a fehér kenyereké, nem lehet „összeütni”, amikor hazarohanunk a munkából.

A megadott hozzávalókból egy szép nagy kenyér sül, két napra biztosan elegendő.
A recept nem igényel patikapontosságú méréseket, a hozzávalókat nem is mértékegységekben adjuk meg.

Hozzávalók egy kenyérhez

1 és 1/4 csésze növényi tej, mi saját készítésű kókusztejet használtunk
1 csomag instant porélesztő
1 evőkanál méz / vegánoknak 1 evőkanál kókusz- vagy más cukor, a cukorpótlókban nem fut fel az élesztő.
3/4 csésze zabpehely
2 bögre kissé púposra rakott teljes tönkölyliszt
2 nagy evőkanál kókuszzsír + a kenéshez
4-5 evőkanálnyi napraforgómag + a tetejére
3 evőkanál őrölt lenmag / lenmagliszt
1 kávéskanál /ízlés szerint
Bármilyen fűszert tehettek bele, mi már sütöttük őrölt köménnyel is, lehet bele szárított fűszereket
- mindenből keveset tenni, mi most mivel tudtuk, hogy banános bundás kenyeret készítünk belőle, fél kávéskanál fahéjat tettünk bele.



Elkészítés

1. 
Az élesztőt a növényi tejjel, zabpehellyel és a mézzel futtassuk fel.
2. Ha felfutott az élesztő, a többi hozzávalóval gyúrjunk belőle rugalmas tésztát. A kenyér tésztáját alaposan ki kell dolgozni, kézzel dagasztva ez eltarthat akár 10-12 percig is.
3. Egy kizsírozott edénybe helyezzük át a tésztát, a tetejét is kenjük meg olajjal/kókuszzsírral.
Folpackkal fedjük le, hogy ne száradjon ki a kelés alatt és szép türelmesen parkoltassuk a tésztát egy órán át, illetve, amíg láthatóan a duplájára kel.
4. Ha a tészta megkelt gyúrjuk át jó alaposan, de ne sokáig, egy percnyi gyúrás elég.
5. Tegyük a sütőformába, szórjuk meg maggal, ismét takarjuk le folpackkal és várjunk ismét nagyjából egy órát, amíg a tészta ismét megkel és szépen kitölti az edényt.
5. Melegítsük elő a sütőt. Mi 200 fokon sütöttük 40 percig, de ez függ a sütőtől is. A kenyér akkor tekinthető megsültnek, ha megkopogtatjuk és kongó hangot ad. Szép barnára süssétek, akkor biztosan átsül. Két kisebb cipót is süthettek belőle, 6 nagyobb zsömléhez is elég a mennyiség.
Rácson kell kihűteni. Valóban ki kell hűteni, mert csak hűlés után szeletelhető jól.

Hozzávalók a banános bundás kenyérhez

néhány szelet a fentebb leírt rusztikus kenyérből
1 érett banán
1-1.5 dl növényi tej
1-2 evőkanál juharszirup vagy kókusz cukor / karamellizálódó cukor
1 kávéskanál kókuszliszt / 1 nagy evőkanál liszt
fahéj, szegfűszeg, vanília, kardamom / amit szerettek
csipet só

Elkészítés

A fent leírtakból egy palacsintatészta sűrűségű, folyékony bundázó tésztát kell készíteni.
A kenyérszeletek mindkét oldalát éppen csak mártsuk bele, ne áztassuk benne a kenyeret.
Forró kókuszzsírban (az kevésbé hajlamos az égésre) süssük ki.
Könnyen megég, szabályozzuk a hőt sütés közben.

Hozzávalók a karamellizált banánhoz

1-2 érett banán
2 evőkanál kókusz- / barna- / karamellizálódó cukor
0.5 dl növényi tej
fűszer: vanília, fahéj / amit szerettek

Elkészítés

A cukrot egy serpenyőben olvadásig kell kevergetni, adjuk hozzá a tejet, kavargassuk, majd adjuk hozzá a banánt.  Kevergessük pár percig, gyengéden forgassuk meg a karamellben a banán szeleteket.

Jó étvágyat!





A teljes kiőrlésű, zabpelyhes, napraforgómagos kenyér karamellizált banánnal recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Üzleteink

Bulkshop üzleteink címe 

1193 Budapest, ÜLLŐI út 250.
1133 Budapest, PANNÓNIA u. 76. 
1116 Bp, NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

Boltjainkban a webáruházban kapható
termékek helyszínen megvásárolhatóak.

 Telefon: 20 / 613 2535 (Üllői)
         20 / 547 1977 (Pannónia)
    20 / 547 1977 (Nándorfejérvári)
NYITVA TARTÁS - KÉPEK A BOLTOKRÓL





500 Ft-os AJÁNDÉKKUPON boltjainkban

       ---   RÓLUNK MONDTÁ(TO)K   --- 

Bulkshop facebook