Az átlagos köretekhez képest lényegesen kedvezőbb a glikémiás indexe. A közepesen magas kategóriába tartozik a maga 56-69 közé eső értékével, így cukorbetegek, inzulin rezisztenciában szenvedők, és tudatos életmódot folytatók is bátrabban fogyaszthatják. A glikémiás index egyébként egy 0-100 közé eső skála, ahol nyilván a 0 a legkisebb, azaz semmilyen inzulin reakciót nem eredményező szint, míg a 100 a legmagasabb, kiváló példa rá a kristálycukor, ami a létező leghevesebb hormonválaszt csikarja ki a szervezetből.
A gabonafélék, különböző lisztek, és a köretek egy része (krumpli, sima rizs) magas gi-vel rendelkeznek, ezért nem ajánlatos a fogyasztásuk. A basmati típus további előnye, hogy támogatja a szív, az izomzat, és az idegrendszer működését. B-vitamin tartalma kimagasló, de rostjairól is érdemes megemlékezni, melyek egyrészt optimalizálják a vércukor-szintet, másrészt csökkentik a vér rossz koleszterin értékét.
Basmati rizs a fakanál kereszttüzében!
Eredményesen használhatod fel minden olyan fogáshoz, melyhez sima rizst főztél volna. Jellegzetes aromája miatt kiválóan passzol currykhoz, és ázsiai ízvilágú étkekhez, de a magyar, fűszeres gasztro alkotásokhoz is jól társítható. Hosszú, pergő rizsszemei miatt egyedül rizottókba, és édességekbe nem javasolható. A pergő szemek nem ragadnak össze, főzésüket követően kétszeres méretűre dagadnak. Érdemes a rizst főzés előtt alaposan átmosni, de ha a tradicionális elkészítés lépéseit kívánod követni, akkor a legjobb, ha minimum fél órára, hideg vízbe beáztatod őket.