Leírás
Tagliatelle (jelentése: vágni , kiejtése „táljátelle”) egy tradicionális tészta, Emilia-Romagna Marche tartományból (Olaszország). Egyes darabjai hosszú, lapos szalagok, és általában 6,5–10 mm szélesek. A tagliatellét sokféle szósszal lehet tálalni, de a klasszikus a Bolognese szósz.
A tagliatellét hagyományos és durumlisztből is készítik. Ha a tésztát megfelelő mennyiségben egyéb egészséges hozzávalóval fogyasztjuk, mint például zöldségekkel, olívaolajjal, paradicsommal, friss fűszernövényekkel, stb , könnyedén beilleszthetjük a mindennapi egészséges táplálkozásunkba is.
A mondák szerint a tagliatellét egy udvari séf alkotta, akit Lucrezia d'Este hajviselete ihlette, mikor összeházasodott Annibale II Bentivoglióval 1487-ben. A valóságban Augusto Majani humorista fedezte fel 1931-ben. Hosszú évek alatt a tagliatelle egyszerűbb, hétköznapi étellé vált. Érdekesség hogy a Bolognai Kereskedelmi Kamarában, egy üvegtárlóban tartják a tagliatelle arany példányát.
Recept: Chillis Tagliatelle
Hozzávalók:
- 1 dl olíviaolaj
- 500 g tagliatelle tészt
- 16-17 szárított paradicsom
- 1 maroknyi friss bazsalikom
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 db chillipaprika
- só
- bors
- reszelt parmezán sajt
Elkészítés: A vizet felforralom a tésztához, ezalatt megpucolom a fokhagymát és felaprítom (3db kivételével ). A paradicsomot, bazsalikomot, chillit szintén apróra vágom. A felforrt vízbe addig főzöm a tésztát, amíg al dentére (kicsit roppanósra) puhul. Közben az olivaolajat felforrósítom, beledobom a fokhagymát és kissé megpirítom, hozzáteszem a chillit, a paradicsomot és a bazsalikomot. Kevergetés közben belenyomom a maradék fokhagymát is és kicsit megsózom. A tésztát szűrés után összekeverem a chillis paradicsomos fokhagymával és szükség esetén még adok hozzá olíva olajat. Reszelt parmezánnal és borssal megszórom.
Átlagos tápérték 100g durum tagliatelle tésztában
Energia: 1489 kJ/351 kcalZsír: 1,0 g
amelyből telített zsírsav: 0,4 g
Szénhidrát: 72,0 g
amelyből cukrok: 3,5 g
Rost: 3,0 g
Fehérje: 12,0 g
Só: <0,01 g
Cikkszám: 20076