Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Szilveszteri szezámmagos sós, ropogós recept

   
Gluténmentesen, vegán életmódba beilleszthetően és hagyományosan is elkészíthető vendégváró, sós ropogós.

Ezt a sós ropogóst kétféle módon is elkészítettük, A képeken jól látható módon különböző kekszek közül a világosabb színű kekszek tojással, a barnább színűek tojás nélkül készültek, ezeket lenmaggal fogtuk össze.
Mindkét változat gluténmentesen készíthető.
Mind a két változat nagyon jól sikerült, ropogós, ízes. Nekünk a lenmagtojással készült változat egy hajszálnyival jobban ízlett.
Kevés hozzávalóból, hamar elkészül, a vendégek és ti is nagyon fogjátok szeretni.
A nem vegán változatra szórhatunk a sütés előtt sajtféléket is.
A vegán változatot mi nagy szemű sóval díszítettük és ízesítettük.
A kekszek sokáig elállnak, nem törékenyek, hurcolhatók, nagyon is alkalmasak mártogatónak, nassolásra, de mi most kifejezetten a szilveszteri bulira készítettük.
Ha azonos mennyiségű lisztet és szezámmagot keverünk össze, bármilyen mennyiséget készíthetünk belőle, mi most egy adag hozzávalóit adjuk meg.
Fogjatok neki bátran, gyakorlatilag elronthatatlanok, a sütésüknél viszont érdemes éberen figyelni, meg ne égjenek.

Hozzávalók egy hagyományos nagy sütőtepsihez.

10 dkg szezámmag / 1 bögre szezámmag
10 dkg mandulaliszt* / 1 bögre mandulaliszt
1 tojás a nem vegán változathoz
2 lentojás a vegán változathoz (2 evőkanál őrölt lenmag / 6 evőkanál víz)
0.5 dl víz vagy növényi tej a nem vegán változathoz
ízlés szerint
nagy szemű só a dekoráláshoz
nem vegánoknak 1-2 kis marék reszelt sajt / parmezán



Elkészítés

1. A hozzávalókból gyúrjunk formázható, puha tésztát. Ha morzsálódós lenne, adjunk még hozzá evőkanalanként vizet / növényi tejet.
2. Két sütőpapír között vékonyra nyújtsuk ki, a felső papírt húzzuk le és rádlival, késsel még nyersen vágjuk fel. (Lásd a képet.)
3. Az alsó papírral együtt emeljük be a tepsibe.
4. Süssük 7-10 percig. A sütési idő függ attól, hogy milyen vastagságúra nyújtottuk a tésztát.
A szélek hamarabb és ropogósabbra sülnek. Megtehetjük, hogy kivesszük a tepsit, a sült széleket leválasztjuk és a középső kekszeket visszatesszük néhány percre sülni.
Mindenesetre ne hagyjuk magára a sülő kekszeket, sülésüket kísérjük figyelemmel.

* Nem próbáltuk ki, de szerintünk a kekszek egy olcsóbb változata zabpehelyliszttel is elkészíthető.

Jó étvágyat!





A szilveszteri szezámmagos sós, ropogós recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés