Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Szezámmag 500g
1.590 Ft
1.290 Ft (1.016 Ft + ÁFA - webes és bolti ár)

Szezámmag 500g

1.590 Ft
1.290 Ft (1.016 Ft + ÁFA - webes és bolti ár)
Átlagos értékelés: 1
Elérhetőség: Raktári és bolti készleten

szezámmag sok telítetlen zsírsavat tartalmaz. Vitaminok (A-, B1-, B2-, E) és ásványi anyagok (kalciumban, kálium, foszfor, magnézium, vas) forrása. Fehérje: 23g / 100g

Tahini - fehér szezámpaszta is kapható

Leírás

A szezámmag jellemzői

a szezámmag jó növényi fehérjeforrás

A szezámmag telítetlen zsírsavakat nagy arányban tartalmaz, tömegének több mint felét olaj teszi ki.
Jelentős mennyiségű A-, B1-, B2-, E-vitamin van benne.
Kalciumban különösen gazdag, de más ásványi anyagoknak, így például káliumnak, foszfornak, magnéziumnak, vasnak is bőséges forrása.
Lecitin-, szezamintartalma miatt a fogyasztása a magas koleszterinszintűeknek különösen előnyös, szív- és érvédő táplálék, mivel koleszterincsökkentő hatású illetve akadályozza az érfalakon a plakk-képződést.
Olaja gazdagabb kalciumban, mint például a tehéntej, így fogyasztása fontos szerepet játszhat a csontritkulás megelőzésében és gyógyításában.

A szezámmag felhasználása

Számtalan édes és sós ételféleség gazdagítható vele. Nyersen és pirítva felhasználhatjuk kenyerekben, péksüteményekben, házi süteményekben, salátákhoz, müzlikbe, panírozáshoz, szinte bármilyen ételt megszórhatunk vele. Ha a magokat kicsit megőröljük, a tápanyagai jobban hasznosulnak.

A szezámmag története

A szezám már ötezer évvel ezelőtt, az ókori Indiából is Kínán és Japánon keresztül terjedt el a mediterrán éghajlati öv országaiba. A szezámmagot az ókorban is mindenhol ismerték és nagyra becsülték. Ma már Ázsia, Afrika, Közép- és Dél-Amerika trópusi éghajlatú országaiban igen elterjedt a termesztése.
A szezámmagot az összetevői rendkívül értékes táplálékká teszik.
Már az ókorban is gyógyhatásúnak tartották; általános gyengeség, szívelégtelenség, epe és májbántalmak esetén használták.

Szezámmag-vaj készítése - rövid videó

100 gramm szezámmag tápértéke:  A szezámmag magas fehérjetartalommal rendelkezik

Energia KJ-ban: 2710    
Energia Kcal-ban: 656    
Zsír: 60g    
 - amelyből telített zsírsav: 6,7g    
Szénhidrát: 2,1g    
 - amelyből cukor: 1,6g    
Fehérje: 23g    
Só: 0,03g    
 

Receptek szezámmaggal Finom receptek szezámmaggal - bulkshop plantbased

Szezámmagos sós ropogós
Szezámvaj
Kendermagos humusz eperhab desszerttel
Reggeli kása gazdagon 
Körte szezámbundában 
Tahinitrüffel 
Csicseriborsós egyben sült 
Jóféle magvakkal töltött ünnepi rolád avagy töltött fasírt


 

Szezámsó

Mivel a konyhában a sót naponta használjuk, érdemes szezámsót készítenünk.
Száraz serpenyőben külön-külön pirítsunk meg 1 evőkanál sót, majd 14 evőkanál szezámmagot. Amikor pattogni kezd, azonnal vegyük le a tűzről. A sóval összekeverve mozsárban pépesítsük.


 

RAKD A KOSÁRBA MOST ÉS FOLYTASD A NÉZELŐDÉST   Kosárba



                                                                 TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA

 
 
Cikkszám: 20042

Vélemények

5.00
1 értékelés
1
0
0
0
0
2022. 02. 07. -
Finom, és tele van értékes tápanyagokkal.