Leírás
A szerecsendió finom aromájú, de erős fűszer, óvatosan kell használni. Kellemesen fűszeres aromája miatt mindenféle sós étel, burgonya, spenót, karfiol, brokkoli ízesítésére használhatunk egy csipetnyi szerecsendiót. Zöldségleveseket, világos szószokat, tojásos, hal- és húsételeket is fűszerezhetünk vele. A sajtos fondühöz is ízletes egy csipetnyi szerecsendió. Édességek, például krémek, pudingok, kompótok, karácsonyi aprósütemények, puncsok ízesítésére is kitűnő.
A szerecsendiófa a 100 éves kort is megérheti, és vadon 15 méter magasra is megnőhet. A termesztett példányokat kb. 6 méteres magasságig hagyják növekedni, hogy a terméseit könnyebben be tudják gyűjteni. Először csak a 8. év után terem, majd minden évben egyre több termést hoz, a legtöbbet a 15. évben. A szerecsendió nem a fa termése, hanem az alulról felrepedő termésből kifejtett mag, amely a sárgabarack magjára hasonlít. A termés a virágzástól számított kb. 9. hónapra érik be. Ekkor felrepednek és hosszú botokkal verik le az ágakról az érett terméseket. Elsősorban Indonéziában, Nyugat-Indiában, Madagaszkáron, Mauritiuson, valamint Brazíliában termesztik.
Származási ország: Indonézia
Receptek szerecsendióval
Sütőtökös csokoládés pudingTökmézes keksz
Epres zabsüti
-
Cikkszám: 20386