Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Ez a weboldal sütiket használ - sütik engedélyezése
Termékek Menü

Szeletelhető kesusajt füstös és zöldfűszeres bundában recept

   
Gluténmentesen elkészíthető, vegán kenyérfeltét.

Akik figyelemmel kísérik az oldalunkon megjelenő recepteket, ételkészítési javaslatokat tudják, hogy már többször próbálkoztunk vegán „sajtok” készítésével. Igazság szerint a tejből készült sajtok házi körülmények között nehezen utánozhatók, pedig ez sok növényi táplálkozású ember igénye lenne. Ma már az üzletekben többféle is kapható, kicsit gumiszerűek, rettenetesen hamar kiszáradók, nem „olvadósak”. Úgy döntöttünk, hogy mielőtt a drága oltóporral készíthető növényi sajtokkal próbálkozunk, teszünk még egy kísérletet.

Sok külföldi és magyar gasztrooldalt is átböngésztünk; a receptek a hozzávalók tekintetében szinte azonosak, illetve vannak kesudió és vannak szója alapúak. Mi most a kesudiót preferáltuk, tudván, hogy a növényi táplálkozást vagy vegán életmódot folytató olvasónk közül is többen elutasítják a szójafogyasztást.

Igyekeztünk az ízeket, ízesítést, a „sajt” állagát, megjelenését a saját ízlésünkhöz formálni. Reméljük nektek is ízleni fog.

Egy jól szeletelhető, jó ízű, kissé füstös kenyérfeltétet készítettünk. A receptben leírt hozzávalókból egy jókora, szép kerek „sajt” lesz, akár több étkezésre is elég.

Folytatjuk a kísérletezést, illetve a ti ötleteiteket és receptjeiteket is szívesen fogadnánk segítségül újabb növényi sajtpótló ételek, kenyérfeltétek kidolgozásához.

Hozzávalók

1 bögre áztatott kesudió / napraforgómaggal is működik
4 evőkanál kukoricakeményítő / más keményítő
3 evőkanál étkezési, inaktív élesztőpor
2 evőkanál olívaolaj / rizsolaj / szőlőmagolaj / napraforgóolaj
1 evőkanál miso (elhagyható)
1/2 citrom leve
1 púpozott mokkáskanál fokhagymapor
1 lapos teáskanálnyi
2 deciliter víz / vagy rizstej
1 fél kaliforniai paprika kis kockákra vágva / más zöldség: főtt borsó / csemegekukorica, áztatott aszalt, csíkozott paradicsom, de akár mazsola is lehet
1 evőkanálnyi füstölt paprika a burkoláshoz
1 evőkanál pizzafűszer a burkoláshoz
folyékony füst az átfújáshoz



Elkészítés

1. A kesudiót áztassuk be egy éjszakára vagy 1 órányi időre forró vízbe.
2. Szűrjük le az áztatóvizet a kesudióról.
3. A zöldségeket kivételével minden hozzávalót tegyünk bele a turmixgépbe és alaposan, szép simára turmixoljuk össze.
4. A megturmixolt folyadékot tegyük bele egy serpenyőbe és főzzük fel. A választott zöldséget vagy aszalt gyümölcsöt is most tegyük hozzá és főzzük besűrűsödésig együtt a masszával.
Egészen addig kavargassuk és főzzük, amíg szinte tésztaszerűen összeáll. (1-2 perc)
5. A formázóedény belsejét fújuk be folyékony füsttel és helyezzük bele a sajtmasszát.
6. Tegyük hűtőbe és a kihűlés után a képen látott módon az egyik felét hempergessük pizzafűszerbe, a másik felét füstölt paprikába.

Jó étvágyat!







A szeletelhető kesusajt füstös és zöldfűszeres bundában recept 
hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:  

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.
A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.