Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Ez a weboldal sütiket használ - sütik engedélyezése
Menü

Sütőben sült indiai lencsefőzelék chapati lepénykenyérrel recept


Indiában minden nap asztalra kerül valamilyen lepénykenyér. De melyik micsoda? Kinézetre nagyon hasonlítanak, a felhasznált alapanyagok szinte megegyeznek, mindegyik felfújódik sütés közben. Mi hát a különbség?

Mind a hármat búzaliszt felhasználásával készítik, a nálunk leginkább elterjedt változatokat fele-fele arányban kevert teljes kiőrlésű és fehér lisztből. Kevésbé könnyű, de nem kevésbé finom változatához használhatunk persze csak teljes kiőrlésű lisztet is (mi is ezt tettük), illetve már szép számmal fellelhetők az internetes szakácsirodalomban gluténmentes változatok is. Mi is tervezzük a napokban egy ilyen, gluténmentes változat bemutatását is.

De térjünk vissza a fogalmak tisztázásához.

A legegyszerűbben elkészíthető lepénykenyér a chapati, ehhez nem kell más csak liszt, zsiradék, víz és só.

A naan kenyér, ahogy a nevében is benne van, kenyér, annyiban, hogy élesztőt is kell belerakni, egyéb hozzávalóiban megegyezik a chapatival.

A puri szintén egy lepényféleség, hozzávalókban nem, sütéstechnikában viszont nagyban különbözik az előbbiektől, azokat ugyanis száraz, forró serpenyőben sütik, ezt viszont bő olajban.

Mi a chapatit és a naan kenyeret is elkészítettük, kicsit el kell bajlódni a nyújtással, a serpenyőben sütéskor a forgatással, de megéri a fáradságot. Nagy gyakorlatra és ügyességre lehet szert tenni, akkor viszont már gyerekjáték, hiszen Indiában is azért sütik minden nap, mert olcsó és egyszerű, pillanatok alatt készen van. Nekünk a naan kenyér ízlett jobban. Itt most a legegyszerűbb variációt, a chapati készítést írjuk le, a krisnások után szabadon. (A naan kenyér elkészítését egy másik receptben közöljük.)

Mindkettőre jellemző, hogy annyit érdemes belőle sütni, amennyi egyszerre elfogy, a teljes kiőrlésű liszt miatt, ha sokáig áll, keményebb és kevésbé élvezhető lesz, de egy pillanatra visszatéve a meleg serpenyőbe megpróbálkozhatunk a melegítésével is.

Az indiai lencsefőzeléket most sütőben készítjük el, nagyon finom fűszerezéssel.
Tehát ma a sütőben főzünk és a főzőlapon sütünk.



A chapati hozzávalói 10 lepényhez

(Bekerülési költsége nagyjából 100 Ft. Nagyon olcsó, finom étel, érdemes kipróbálni.)

20 dkg átszitált teljes kiőrlésű liszt (tönkölybúza liszt / zabliszt)
1.3 dl langyos víz / amennyitől lágy, de még formálható tésztát kapunk
2 nagyobb evőkanál olvasztott kókuszzsír / vaj
1/2 kávéskanál
Valamilyen zsiradék a kisűlt lepények megkenéséhez
A chapati vegán, de nem gluténmentes étel

Elkészítés

1. A teljes őrlésű lisztet ez esetben valóban átszitáljuk, mi a legsűrűbb szűrőnkön ráztuk át.
2. A hozzávalókból puha, rugalmas, fényes tésztát gyúrunk.
3. Pihentetjük legalább 1 órát (mi 4 órát parkoltattuk).
4. Pihentetés után ismét átgyúrjuk és egyenlő részekre osztjuk - süthetünk nagyobb, kisebb chapatikat - ez a mennyiség nagyjából 10 lepényhez elegendő.
5. Golyókat formázunk.
6. A tésztagolyókat kinyújtjuk egy sodrófával, mi sütőpapírt használtunk, hogy ne kelljen a tésztalapokat lisztezni. A leszóródó lisztszemek a serpenyőben könnyen megégnek, úgy járhatunk, hogy a nagyon finom lepénykenyerünket büdös konyhában kell megenni.
7. FONTOS: Közepesen meleg serpenyőben kezdjük sütni, míg az első hólyagok megjelennek rajta, majd megfordítjuk és megvárjuk, míg a másik oldal is felhólyagosodik, ekkor teljes lángra tesszük és ismét megfordítjuk. A chapati lapunk gyönyörűen felfújódik, ekkor mégegyszer, néhány másodpercre megfordítjuk. Tehát összesen 4-szer fordítjuk meg.
A kész chapati, imitt-amott barnára égett, felfújódott, átsült és összehajtható.
8. Összehajtás előtt kenjük meg valamilyen zsiradékkal, de csak éppen-éppen. (fokhagymás olajat is használhatunk.)

Az indiai lencsefőzelék hozzávalói 4-személy részére bőségesen

(Bekerülési költsége nehezen pontosítható. A Bulkshopban 1 kg lencse 560 Ft-ba kerül, 25 dkg 140 Ft.
Az egyéb költségeket 300 Ft-ra becsüljük.) Ez egy olcsó, nagyon ízletes, laktató, egészséges étel.

25 dkg legalább nyolc órára beáztatott zöld lencse / más lencse
1 evőkanál kókuszzsír
1 közepes hagyma aprítva
2-3 cm-es darab friss gyömbér reszelve / esetleg egy kis kanál őrölt
4-5 gerezd fokhagyma aprítva
1 nagy evőkanál sűrített paradicsom
egy fél konzervnyi darabolt paradicsom / konzerv is lehet
1 bögre kókusztej / más növényi tej

Fűszerek:

1 kávéskanál: őrölt koriander, római kömény, kurkuma, garam masala
1/2 kávéskanál: kardamom, csili, fekete bors, füstölt paprika

A lencsefőzelék gluténmentes, vegán étel.

Elkészítés

1. A lencsét leszűrjük és megfőzzük, a hosszan áztatott lencse hamar fő (kb 15-20 perc)
2. A hagymákat a kókuszzsírban a gyömbérrel együtt pirítsuk meg
3. Tegyük hozzá a fűszereket egyszerre és néhány percig pirítsuk tovább.
4. Keverjük bele a paradicsomot és a leszűrt lencsét.
5. Az egészet öntsük át egy sütőálló edénybe, öntsük rá a kókusztejet, kavarjuk össze.
6. Fedjük le, ha mással nem, alufóliával és néhány órára tegyük 100 fokos sütőbe. Az autentikus receptek szerint 8 órára. Mi legfeljebb, ha 4 órát sütöttük, aztán türelmünket vesztve felfaltuk az egészet. Nagyon jó volt.

Jó étvágyat!




A sütőben sült indiai lencsefőzelék chapati lepénykenyérrel recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés