Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Sárgabarackkal töltött kölesgombóc recept

   
Egy vegetáriánus finomság szezonális sárgabarack felhasználásával.

Az édesített köles nagyon jól harmonizál a barack és a durvára őrölt magprézli ízével.

Hozzávalók 3 személyre

1,5 bögre főtt köles
2-3 púpozott evőkanál kukoricaliszt
2 tojás
5 evőkanál eritritol vagy xilitol, 2 kanállal a gombóc tésztájába, 3 evőkanállal a lekvárhoz.
(Más a Bulkshopban kapható cukor is jó,
de a nád- és a kókuszcukor a tésztát és a lekvárt barnásra színezi.)

1 csipet
1 kávéskanál őrölt citromhéj
1 mokkáskanál vanília őrlemény (aroma is jó)
1 mokkáskanál fahéj
1 mokkáskanál szegfűszeg
1 evőkanál útifű maghéj
1 kg sárgabarack, 3 nagy szem a gombócok tésztájába, a többiből lekvárt főzünk vagy nyersen turmixoljuk
1 mokkáskanál fahéj, 1 mokkáskanál szegfűszeg és 1 evőkanál kókuszcukor keveréke a barackmagok helyére
2 marék durvára őrölt dió / kesudió / mandula / mogyoró vagy ezek keveréke

Kalkuláció: a feltüntetett árak közelítőlegesek, de nagyjából valóban ezekkel a költségekkel számolhatunk.
Köles 50 forint, kukoricaliszt 30 forint, 2 tojás 80 forint, fűszerek 100 forint, dió/ más mag vagy dióféle (kb. 10 dkg) 250-300 forint, 1 kg sárgabarack 500 forint, cukorféleség 100 forint
Hozzávetőlegesen: 1000 - 1100 forint




Elkészítés

1. Ha nincs előre megfőzött kölesünk fél bögre kölesből, háromszoros vízmennyiséggel 20 perc alatt főzzünk. Lefedve hűtsük ki. Nem baj, ha a kölest kicsit túlfőzzük és ragacsos lesz.


2. Egy tálban keverjük össze a hozzávalókat. Ha a tésztánk nehezen formázható és lágy lenne, adjunk hozzá 1 evőkanál útifű maghéjat. Ez esetben hagyjuk állni kicsit a masszát, hogy a maghéj megszívja magát és megszilárdítsa a tésztát.
3. Közben tegyünk fel bőséges mennyiségű, csipet sóval ízesített vizet főni.
4. A barackmagok helyére tegyünk egy kis kókuszcukros, fahéjas, szegfűszeges keveréket.
5. A tenyerünkön lapítsunk el egy gombócnyi tésztát és a barackokat a fűszeres felükkel lefelé fordítva gyengéden csomagoljuk be. Dobjuk a lobogó forró vízbe.
6. A gombócokat 25 percig főzzük. A főzés ideje alatt hatalmasra nőnek.
7. Míg a gombócok főnek készítsük el a lekvárt. A kimagozott barackokat keverjük el és keverjük össze 3 evőkanálnyi eritriollal vagy más cukorral. Egyszerűen, minden hígítás nélkül főzzük fel, néhányszor keverjük meg és már kész is.
8. Daráljunk diót és a kifőtt gombócokat forgassuk bele.



Jó étvágyat! Finom lesz!

A sárgabarackkal töltött kölesgombóc recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés