Már régóta terveztük ennek a sajtnak az elkészítését. Összetevőiben a korábbi növényi sajtjainkra hasonlít, de a keményítőt lecseréltük benne agaragarra, ettől lesz kemény, vágható, tömbbé formázva reszelhető. Kevés folyékony füstöt hozzákeverve tovább ízesíthetjük, még különlegesebbé tehetjük.
Lapokká vágva mutatós, nem mindennapi megjelenésű vegán sajtkülönlegesség.
A receptjeinket általában úgy igyekszünk elkészíteni, hogy ne igényeljenek patikapontosságú méréseket, de ez esetben az agaragar mérését javasoljuk, hogy az elkészült sajt egészen biztosan jól, lapokká szeletelhető legyen, de ne legyen rideg, törékeny sem.
Ha a masszát tömbbé formáljuk, hűtjük, nagyon jól reszelhető sajtot is készíthetünk belőle. Ahogy a képen láthatjátok, akár kislukú reszelőn is jól lehet vele boldogulni.
A misóval ízesített lapkasajt hozzávalói
1 bögre (2,5 dl) kesudió / napraforgóból is elkészíthetőbármilyen magtej
2 evőkanál semleges ízű étolaj / rizsolaj
1 nagy evőkanál misó
30g inaktív élesztő
1/4 kávéskanál kurkuma
1/4 kávéskanál paprika / füstölt is lehet
1/2 kávéskanál só
28g agaragar
A füstölt ízű alternatívához néhány csepp folyékony füst
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
ismerd meg bulkshop boltjainkat»»»
A lapkasajt elkészítése
1. A kesudiót néhány órára szokás beáztatni, hogy a daraboló gépek, turmixok könnyebben tudjanak vele bánni. Ha nagyon erős gépünk van, nem kell beáztatni. Az igazság az, hogy mi egy picit, összesen néhány percet meg szoktuk főzni.2. A beáztatott / felfőzött kesudiót szűrjük le, az áztatottat öblítsük le és minden mással együtt tegyük turmixba.
3. Alaposan, simára turmixoljuk.
4. A turmixolt masszát egy tapadásmentes serpenyőben addig melegítjük / főzzük, amíg összeálló masszát kapunk.
5. Egy papírral bélelt, hagyományos méretű sütőtepsibe simítsuk bele a masszát, amennyire vékonyra csak tudjuk. Lásd a képeket. Imitt-amott kicsit gyűrött lesz, de ez nem rontja majd a sajtunk állagát és vághatóságát.
6. Borítsunk a kiterített sajtra egy papírlapot és tegyük a hűtőbe 1-2 órára.
7. A hűtőből kivéve gondolatban vagy mérőeszközzel osszuk fel egyenletes négyzetekre.
8. A felső papírt rajtahagyva, ollóval a legcélszerűbb feldarabolni, úgy biztosan nem teszünk kárt a tepsi aljában. Lásd a képeket!
9.Tálaljuk. Hűtve, zárt edényben, 3-4 napig tárolhatjuk.
Megjegyzés:
A lapkasajt készítését Joni Marie – Celine Steen Vegán helyettesítők című könyvéből tanultuk.
Jó étvágyat!
A misóval ízesített, vegán lapkasajt recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: KENYEREK | PALACSINTÁK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA