Leírás
A római kömény vagy más néven fehér kömény, kumin vagy borsoskömény a zellerfélék családjába tartozó, Ázsiából származó fűszer.
Külsőleg a köménymagra emlékeztet, de ízében nagyon eltér tőle: földes-füstös aromája van, amelyet egyesek csípősnek írnak le. Az indiai és a közép-amerikai konyhában alapvető fontosságú fűszer.
Belsőleg emésztési problémák, bélgázok és bélfertőzés esetén ajánlott. A szoptatás közbeni tejcsatorna-elzáródás kezelésére is jól alkalmazható. Külsőleg egyes készítmények összetevőjeként a fájó ízületek bedörzsölésére használják.
Magas vastartalma, jó hatással van az emésztőrendszerre, és az általános állapot javítására és annak fenntartására. Frissíti és élénkíti a szervezetet, határozottan jó hatással van a tüdőgyulladásra és a köhögésre. Bevált görcsoldó, és jó vízhajtó. Antiszeptikus és antibakteriális hatással bír. Indiában a konyha mellett az ajurvédikus gyógyításban is nagy szerephez jut.
Szárazon vagy olajban megpirítva érvényesül legjobban az aromája.
Recept - Köményes paradicsomleves
Hozzávalók : 5 dl paradicsomlé, só, bors, római kömény, bazsalikom, balzsamecet, 2 evőkanál liszt, cukor, víz.
Elkészítés : Olajon megpirítjuk a lisztet , majd felöntjük a paradicsomlével és vízzel hígítjuk ízlés szerint. Ezután hozzátesszük a fűszereket, és felforraljuk majd tálaljuk.
Cikkszám: 20387