Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

​Rizsliszt azoknak, aki a búzalisztet nem fogyaszthatják

A rizsliszt a liszt egy olyan típusa, amit finomra őrölt rizsből állítanak elő. Nem összetévesztendő a rizskeményítővel!

A rizsliszt a búzaliszt jó helyettesítője, a búzaliszt ugyanis problémákat okozhat a lisztérzékeny embereknél. A rizsliszt egyik felhasználási módja a sűrítőszerként való használat, hűthető és fagyasztható, így a nedvesség kicsapódását meg lehet előzni. Rizslisztetet barna- és fehér rizsből is szokás készíteni. Előállításához válassza szét a héjától, így megkapja a nyers rizslisztet, ami két változatban is kapható: gluténes vagy gluténmentes. A gluténes változatot édes rizsnek is hívják, bár nem édes, és glutént sem tartalmaz, hanem a rizsfőzés közbeni ragadósságát jelöli. A gluténmentes rövid szemű rizsből készül, elsősorban édességek számára. Egy másik változat a siratamako, amit gluténes egész rizsből állíthatunk elő, és süteményekhez használhatjuk. Sokféle ételt készíthetünk rizslisztből, akár rizstésztákat és desszerteket is. A lisztet búzával, kölessel és más gabonaliszttel is összekeverhetjük, néha szárított gyümölcsöt vagy zöldséget is adhatunk hozzá. A rizsliszt selymes tapintású. Sütéshez többnyire más lisztekkel is tanácsos összekeverni. A rizsliszt jól alkalmazható porhanyós, omlós tésztafélékhez, ám nokedli, palacsinta, krémleves készítéséhez is kiválóan alkalmas. Édes tésztákhoz is kitűnő, szószokat is sűríthetünk vele. A rizsliszt előnye, hogy amikor sütjük, nincs szükség tojásra, tehát a rizslisztből készült süteményeket a tojásallergiások és a magas koleszterinszinttel rendelkezők is fogyaszthatják. Amennyiben Ön már kipróbálta a rizslisztet és elégedett is vele, bátran használja továbbra is, különösen, ha lisztérzékenység is párosul mellé. Láthatjuk, hogy mennyiféle felhasználási területe van, mennyi mindenre alkalmas ez a kevésbé ismert gabonatermék.

Keresés