Sokat töprengtünk rajta, hogy a hagyományosan, vegán változatban is gyakran készített wellingtont hogyan tudnánk „megreformálni”, olyan változatot készíteni, amely az interneten keringő opciókhoz képest újszerű és más. Sokat gondolkodtunk azon is, hogy hogyan lehetne a gluténkerülő táplálkozás híveinek is kedvezni, mibe csomagolja a tölteléket az, aki egészségi okokból vagy elvből kerüli a gluténtartalmú gabonákat vagy egyszerűen csak nem akar készen kapható leveles tésztát használni. Végül is kétféle változatot sütöttünk. A hagyományosan leveles tésztába töltött változat újdonságát a jackfruit töltelék adja, a gluténmentesen is elkészíthető tésztába lencsealapú gombás tölteléket halmoztunk.
A kombinatorika elvei alapján a töltelékek és a tészták persze felcserélhetők, a recept leírásában szerepel mind a kettő.
Hozzávalók a vegán, gluténmentesen elkészíthető wellington kéreghez:
1 bögre (12.5 dkg) zabpehelyliszt
1/2 bögre (5 dkg) mandulaliszt
2 evőkanál (1.5 dkg) útifű maghéj
2 evőkanál őrölt lenmag + 6 evőkanál víz / 2 tojásnak megfelelő tojáspótló
1 lapos kávéskanál konjakliszt
5 dkg kókuszzsír (2 evőkanál, szilárd)
1/2 csomag sütőpor (0.6 dkg)
1 lapos kávéskanál só / ízlés szerint
körülbelül 1 dl növényi tej (apránként, szükség szerint)
Hozzávalók a vegán wellingtonhoz:
1 jackfruit konzerv leszűrve
1 közepes lilahagyma kockázva
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 nagy evőkanál miso
1 kávéskanál BBQ fűszerkeverék*
1 kávéskanál pizzafűszer**
1 evőkanál szójaszósz
1 kávéskanál füstölt paprika
1 evőkanál édes csiliszósz vagy valamilyen növényi szirup, esetleg 1 kávéskanál barna cukor
Bármilyen kedvenc fűszer, fűszerkeverék, ami ehhez a töltelékhez még elképzelhető (pl. 1 babérlevél, kevés bors, kömény, csipetnyi csili stb.)
2-3 deciliter zöldséglé / víz
2 evőkanál rizsmorzsa / pankó morzsa
2 evőkanál őrölt lenmag
1 lap leveles tészta (készen vásárolt)
Hozzávalók a lencsetöltelékhez:
1 bögre főtt lencse / leszűrt konzerv is jó
1 közepes lilahagyma
1 kis vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 löttyintésnyi étolaj + 2 evőkanálnyi a jackfruit páchoz
1 kávéskanál őrölt kömény
1 lapos kávéskanál füstölt paprika
1 babérlevél
1 kávéskanál BBQ fűszerkeverék
1 mokkáskanál bors
1 evőkanál édes csiliszósz
1 mokkáskanál csili pehely, ha szeretjük a csípőset
bármilyen kedvenc fűszer, fűszerkeverék
NÉZZ KÖRBE A WEBSHOPBAN (KATT IDE)»»»
ISMERD MEG BULKSHOP BOLTJAINKAT»»»
Elkészítés
Először készítsük el a töltelékeket.
1. A jackfruit töltelék elkészítése:
Pácoljuk be a jackfruitot. A misóból, a fűszerekből, a szójaszószból, füstölt paprikából, csiliszószból és 2 evőkanálnyi olajból készítsünk egy pácot. Ebbe keverjük bele a levétől kinyomkodott jackfruitot. Hagyjuk állni néhány órát, akár egy egész éjszakát.
Egy löttyintésnyi olajon pirítsuk meg a hagymákat, adjuk hozzá a pácolt jackfruitot, öntsünk alá kevés vizet / zöldséglevet és kezdjük el párolni úgy, hogy mindig hagyjuk, hogy a levét elfője, kicsit lepirítjuk, pici folyadékot pótolunk, lesütjük. Ezt ismételjük többször. A jackfruitot közben a kavaró eszközünkkel mindig apróbbra törjük, nyomkodjuk. Körülbelül 15-20 percig sütögessük, kavargassuk.
Hűtsük ki a jackfuitot. Kóstoljuk meg és ízesítgessük tovább, ha szükséges.
Adjunk hozzá 2 evőkanál őrölt lenmagot, 2-3 evőkanál rizsmorzsát vagy pankó morzsát.
Hagyjuk kicsit állni, amíg besűrűsödik.
Halmozzuk a kihűlt tölteléket a leveles tésztalapra.
A leveles tészta alatt lévő papír segítségével tekerjük fel hengerré.
200 fokos sütőben süssük addig, amíg a tészta szépen megpirul.
2. A lencsetöltelék elkészítése:
Előre készítsük el a lencsét vagy használjunk leszűrt konzervet.
A hagymákat pároljuk meg, adjuk hozzá a fűszereket, ízesítőket, kavargassuk együtt néhányszor, majd adjuk hozzá a felkockázott gombát. Pároljuk össze.
A kész gombához adjuk a lencsét, botturmix segítségével nagyvonalúan törjük kissé össze a masszát. Adjuk hozzá a morzsát, a lenmagot. Keverjük jól össze és hagyjuk állni, hűlni.
3. A gluténmentes süteménylap elkészítése:
Készítsük el a lentojást vagy a leírásnak megfelelően a tojáspótlót.
A liszteket, sót, keverjük össze és morzsoljuk el benne a kókuszzsírt.
Adjuk hozzá a lentojást és apránként a növényi tejet. Annyi növényi tejet használjunk, hogy puha, de mégis formázható tésztát kapjunk. A tészta a konjakliszttől és az útífűtől készítés közben fokozatosan sűrűsödik. Egészen addig adagoljunk pici adagokban folyadékot, amíg a tészta puhán összeáll, nem sűrűsödik tovább.
Szabjunk le egy a tepsink méretéhez igazodó sütőpapírt. Helyezzük a közepébe a tésztát. Terítsünk rá egy másik sütőpapírt és a két papír között nyújtsuk el.
Vegyük le a felső papírt. Halmozzuk a tölteléket a kinyújtott tésztára és az alsó papír segítségével tekerjük hengeresre.
A sütőpapírral együtt emeljük a tepsibe, szurkáljuk meg és azonnal tegyük be a hűtőbe legalább 30 percre.
200 fokos sütőben 30 percig süssük.
Megjegyzések:
*BBQ fűszer összetevői: só, őrölt mustármag, őrölt feketebors, őrölt koriander, fokhagymagranulátum, vöröshagymapor
**Pizzafűszer összetevői: morzsolt majoránna, oregáno, bazsalikom, rozmaring, borsikafű, fokhagymagranulátum
Jó étvágyat!
A wellington kétféle tésztában, jackfruittal és gombás lencsével töltve recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGA FASÍRTOK | KENYEREK | HÚSHELYETTESÍTŐK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA