Ezekkel a „sajtgolyókkal” már a közelgő nagy ünnepekre készülünk, próbálgatjuk mivel is kínáljuk majd szép számmal érkező vendégeinket, mit együnk mi magunk reggelire, vacsorára.
Ha egészen apróra gömbölyítjük ezeket a golyócskákat ráültethetők valamilyen sós keksz tetejére, egy szelet citromba mártott körteszeletre, belenyomhatók egy színes paprikakarikába és nem csak mutatós lesz a vendégváró sajtfalatkánk, hanem különleges és nagyon finom is.
Elkészíthetők bármilyen diófélével, maggal is, de a legfinomabb, ahogy nagyanyáink is készítették a házi sajtokat, dióval vagy mandulával. Ezekből kevés kell hozzá, talán meg is engedhetjük magunknak, hogy egy keveset ezekből a drágább hozzávalókból is tegyünk hozzá, legalább ilyenkor, a karácsonyi készülődés idején. Mi mandulával készítettük. Próbáljátok ki ti is.
Hozzávalók
1 csomag natúr tofu
2 deciliter vegán tej / rizskrém
1/2 csésze mandulaliszt / lehet kicsit több is (2/3 csésze)
1/4 csésze kukoricakeményítő / más keményítő
2 evőkanál nyílgyökérliszt
2 evőkanál miso
1 evőkanál almaecet / citromlé
1-2 evőkanál szójaszósz
1 lapos kávéskanál fokhagymapor
1/2 teáskanál hagymapor
1/2 kávéskanál paprika
2 kávéskanál füstölt paprika a forgatáshoz
1/4 bögre apróbbra őrölt zabpehely (ne őröljük lisztté)
1/2 bögre durvára tört mandula / dió / más mag vagy dió a forgatáshoz
Elkészítés
1. Az őrölt mandulán és a zabpelyhen kívül mindent tegyünk a darabológépünkbe, ha van ilyenünk. Ha nincs ilyen jellegű aprítónk, a tofut reszeljük apróra és a keverjük össze nagyon alaposan a masszát.
2. A masszát öntsük át egy tapadásmentes serpenyőbe, keverjük hozzá az apróbbra őrölt zabpelyhet.
3. A masszát melegítsük nagyjából 10 percig. Sűrű, szinte egyben forgatható, kevergethető. Nem fog forrni, csak átmelegedni. A zabtól egyre sűrűsödik is még. Amikor az alsó rész átmelegedett, leheletnyit lepirult, fordítsuk meg, kevergessük, sütögessük, nyomkodjuk a serpenyő aljához. Nagyon fontos, hogy tapadásmentes serpenyőben készítsük, így a picikét lesülő részeket mindig fel tudjuk kapargatni.
4. A masszát 10 percnyi sütögetés, kavargatás után hűtsük ki.
5. Kihűlt állapotban formázzunk belőle kisebb, nagyobb golyókat.
6. A golyók felét forgassuk meg a durvára őrölt mandulában. Felét füstölt vagy édes paprikaporban, de beleforgathatjuk őrölt, szárított zöldfűszerekbe, oregánóba, bazsalikomba, ezek keverékébe. Ízlés szerint.
A recept alapötlete: Joni Marie – Celin Steen Vegán helyettesítők c. könyvéből származik.
Az ott található receptet nem teljes egészében vettük át.
Nézzétek meg korábbi, gluténmentesen készíthető, vegán sajtjainkat is.
Jó étvágyat!
A vendégváró növényi sajtgolyók recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban.
A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.
A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.