Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Vegán gyros vagy bolognese jackfruittal recept

   
Gluténmentesen elkészíthető, vegán étrendbe illeszthető főétel.

Jackfruitból készített nagyon ízletes, intenzív ízű étel alapreceptje alapján, kis konyhatechnikai eljárásmódosítással készítettünk kétféle ételt. Különféle köretekkel tálalható olaszos bolgnesere hajazó feltétet és pitába tölthető gyrost.

Mind a kettőt nagyon szerettük, de a gyros - amihez a pitát is magunk sütöttük - azóta is nagy kedvencünk. Sajnos a pitába töltött gyros nagyon nehezen fényképezhető, ha az ízletes kis húshelyettesítő, pácolt és grillezett jackfruit szeleteket a pita belsejébe raktuk, nem lehetett őket lefényképezni, lévén a pita tésztája nem átlátszó. Ha kihúzkodtuk a pita tetejére őket, mire a képet beállítottuk, visszacsúsztak vagy egyáltalán nem is mutattak jól. Így most igazán csak elmesélni tudjuk, hogy milyen finom volt, megmutatni már kevésbé. Már sokszor készítettünk pitát, szinte mindig apró csicseriborsófasirtkákkal, de ez a változat felveszi vele a versenyt, szaftosabb, puhább, ízletesebb. Próbáljátok ki.

Hozzávalók a bologneséhez

Páclé a jackfruithoz:
0.5 deciliter evőkanál szójaszósz
2 evőkanál szőlőszirup / 1 evőkanál datolyamelasz / rizsszirup
1 szűk evőkanál almaecet / rizsecet

Hozzávalók a bolognese alaphoz:
1 jackfruit konzerv lecsöpögtetve
1 kis-közepes vöröshagyma aprítva
3-4 gerezd fokhagyma aprítva
*fűszerek: 1/4 kávéskanál fahéj, 1/2 kávéskanál őrölt kömény, 1.5 kávéskanál szárított oregánó levél, kevés csili, annak, aki szereti a csípőset, 1 mokkáskanál bors
2 evőkanál paradicsompüré
3-4 evőkanál olíva- vagy más főzőolaj

Hozzávalók a gyroshoz
Ugyanaz, mint a bolognese, csak a gyros esetében az elkészített bolognese mártásból egy éjszakai állás / pácolás után, kihalásszuk a jackfruit szeleteket. (A visszamaradó szaftot megesszük tésztával vagy rizzsel.)
3 pita / boltban is vásárolhatjuk
    A pita hozzávalóit és elkészítését lásd:
    Pita recept 
    Krumplis pita gluténmentes lisztből

2 nyers szeletelt uborka
apró koktélparadicsomok, salátalevél, lilahagyma, újhagyma / más nyers zöldségek
tahini mártás a szóráshoz, elkészítését lásd: Tahinikrém
1-2 evőkanál citromlé a tahini mártás további ízesítéséhe  

Megjegyzés:
*A felsorolt fűszerek helyett megpróbálkozhatunk 1/2 evőkanálnyi kínai ötfűszer keverékkel is.


Elkészítés

1. Először készítsük el a szójaszószból, a szirupból és az ecetből a páclevet. A páclébe, akár egy éjszakára, de legalább egy órára áztassuk be a lecsöpögtetett jackfruit szeleteket.
2. Az olajon pároljuk / süssük meg a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát.
3. Fűszerezzük, kavargassuk kicsit a fűszerekkel, tegyük hozzá a paradicsompürét. Melegítsük össze.
4. Páclével együtt adjuk hozzá a jackfruit szeleteket és főzzük 15 percig, kicsit tördeljük közben a kavaró eszközünkkel apróbbra a jackfruit szeleteket, de ne szedjük szálasra.
Tulajdonképpen most kész a bolognese. Tápióka, rizs, gluténmentes tésztával már tálalható is. Lásd a képeken.

5. A gyros elkészítése:
Ha gyrost készítünk, hagyjuk a bolognese mártásban a jackfruit szeleteket és tegyük a hűtőbe egy éjszakára, hogy a szeletek még ízesebbek, szafttal átitatottabbak legyenek.
Másnap halásszuk ki a jackfruit szeleteket a bolognese szószból és egy sütőparírral bélelt tepsiben grillezzük meg őket vagy 180 fokon, légkeveréssel süssük 15-20 percig, amíg kissé karamellizálódnak.
Ha kész, töltsük bele őket az aprított zöldségekkel megrakott pitákba.

Más jackfruit konzervből készült ételünket is nézzétek meg: Cordon Bleu

(A gyros készítésének alapötlete: a Mom On Timeout oldaláról származik.)

Nézzétek meg más jackfruitból készült ételeink receptjét is.

Jó étvágyat!







A vegán gyros vagy bolognese jackfruittal recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:                     

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.
A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés