Barion Pixel
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Vegán, gluténmentes vendégváró ropogtatós recept

   
Ezt a vendégváró ropogtatós, sós sütit a ropik gluténmentes, vegán alternatívájaként kínálhatjuk 
vendégeinknek.

Hozzávalók egy hagyományos méretű sütőtepsihez (28×34 cm)

12 dkg kölesliszt
6 dkg hajdinaliszt
9 dkg rizsliszt
5 dkg tápiókaliszt
1 evőkanál kókuszzsír / növényi margarin
1 mokkáskanál őrölt köménymag
1/2 mokkáskanál bors
más őrölt fűszerek, amit szeretünk
1 kávéskanál a tetejére
kb. 1 dl víz



Elkészítés

1. A liszteket keverjük össze, morzsoljuk el benne a kókuszzsírt (olvadt állapotban is hozzátehetjük), keverjük el benne a fűszereket és a sót, apránként tegyünk hozzá annyi vizet, hogy nagyon sűrű nokedlitészta állagú legyen a masszánk.
2. A tepsink alját rajzoljuk rá egy sütőpapírra. A keletkezett keretben evőkanalanként osszuk el a tésztát kisebb kupacokban. A tészta kicsit ragacsos, lágy.
3. Fújjuk le, kenjük le olíva vagy más olajjal a kis kupacokat és helyezzünk rájuk egy sütőpapírt. A két sütőpapír között nyújtogassuk, lapogassuk el a tésztát, amennyire tudjuk egyenletesen, a végén nyújtófával hengereljük egybe, egy lappá az egészet. Igyekezzünk benne maradni a rajzolt keretben, ha véletlenül túlnyújtjuk a kereten a tésztát nem baj, vágjuk le és ragasszuk máshová, ahol vékonyabb a tésztánk.
4. Az elnyújtott tésztát sütőpapírostól óvatosan emeljük be a tepsibe és húzzuk le a felső papírt róla. Szórjuk meg köménymaggal, nagy szemű sóval, vagy amivel szeretnénk és egy rádlival vagy késsel rácsozzuk be kisebb csíkokra, mintegy bejelölve, ahol majd sütés után széttördeljük a sütit.
5. 180 fokos, előmelegített sütőben légkeveréssel, gázsütőben közepes hőmérsékleten süssük 10 -12 percig. Nagyon vékony a tészta, hamar sül, nem kell megvárnunk míg megbarnul, még kicsit hókán/sápadtan ki kell vennünk a sütőből (lásd a képet), mert pillanatok alatt kiszárad. Legkönnyebben úgy tudjuk ellenőrizni, hogy jó-e, hogy egy ujjunkkal megtapogatjuk, ha nem ragad, hanem szilárd, akkor jó.
6. Ha kihűl a rácsvonalak mentén összetördeljük.

A süti frissen a legfinomabb, másnapra a vékony tészta már könnyen kiszárad, bár van, aki úgy szereti.
Ha kevés vendégünk van, süssük a megadott mennyiségek feléből.

Jó étvágyat!



A vegán, gluténmentes vendégváró ropogtatós recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban.


A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.