Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.

Töltött tojás kölesmajonézzel vegetáriánusoknak és vegán változatban is recept


A vendégváró hidegtálak gyakori eleme a szépen díszített kaszinótojás.

Mi is egy ilyen, szépen díszíthető, elegánsan tálalható, vendégváró ételt készítettünk.

Előnye, hogy előre elkészíthető, hűtőben tárolható a vendégek érkezéséig. Maradék vagy előre megfőzött kölesből, rizsből, bulgurból, quinoából, de árpagyöngyből is elkészíthető.

A mi variációnk az előző napról maradt kölesmaradványból készült.

Hozzávalók és elkészítés a vegetáriánus változathoz (6 darab elkészítéséhez)

1/2 bögre (2,5 dl) köles (más gabona vagy álgabona, főtt állapotban 7 evőkanálnyi)
3 darab félbe vágott, főtt tojás
2-3 evőkanál + 1 dl nyersen sajtolt olaj (mi lenmagolajat és szőlőmagolajat használtunk, de más, kevésbé intenzív ízű is jó)
Fűszerek: mindenből egy kevés: őrölt kömény, , bors, mustár, citromlé (vagy almaecet), fűszerpaprika, füstölt paprika, fokhagymapor, vöröshagyma por (vagy egy fél reszelt lilahagyma), bármi, amit szeretünk
1 bögre forró víz
1-2 evőkanál méz vagy eritritol (más cukorféleség)



Elkészítés

1. Főzzük meg a kölest és a tojásokat. Felezzük el a tojásokat, a sárgájukat vegyük külön. 
A köles elkészítését lásd a videón: 




2. A főtt tojások sárgáját 3 evőkanálnyi főtt kölessel, az olajjal és a fűszerekkel dolgozzuk alaposan össze. Kóstolgassuk, ízesítgessük.

3. A kapott masszát töltsük az elfelezett fehérje részekbe. Helyezzük a majonézbe a megtöltött tojásokat.
Tojásba tölthető köleskörözött receptjét lásd még: https://www.bulkshop.hu/receptek/korozott-kolesbol-recept
4. A kölesmajonéz elkészítése: 4 evőkanálnyi főtt kölest turmixoljunk simára 1 dl semleges ízű olajjal (mi szőlőmagolajat használtunk), egy facsarásnyi citromlével, kevés mézzel vagy más édesítővel, sóval, pici fokhagyma porral, kevés hideg vízzel. Turmixolás közben fokozatosan, apránként adjunk hozzá forró vizet, amíg a kívánt majonézsűrűséget elérjük, Kóstoljuk meg, ízesítsük tovább, ha szükséges.

Vegán változat

Hagyjuk el a tojásokat, a töltelékbe tegyünk 2 evőkanál kendermagot (kb. 3 dkg) a tojások sárgája helyett és a tölteléket csomagoljuk salátalevelekbe.


Jó étvágyat!




A töltött tojás kölesmajonézzel vegetáriánusoknak és vegán változatban is recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltunkban:

Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76.