Sok kommentárt nem fűznénk hozzá, ezek a sós, ropogós kekszek önmagukért beszélnek.
Elkészítésük egyszerű, a receptben megadott hozzávalókból nagyon sok darab süthető. Ideális vendégváró, uzsonnás dobozok okvetlen kelléke, magunkkal hurcolható, bármikor bekapható, abbahagyhatatlan. Minden alkotórésze szuper egészséges. Feltétlen kipróbálandó.
Mi paszternákkal készítettük, de elkészíthető más reszelt gyökérzöldséggel is. Ha másból készítjük, természetesen más lesz az íze is. Más lehet a fűszerezése is. Például, ha céklával készítenétek el, biztosan jót tenne az ízének egy kanálka wasabi vagy torma. Mi misó pasztával ízesítettük.
Hozzávalók 2 nagy, hagyományos sütőtepsihez
1 és 1/4 bögre (2,5 dl-es) zabpehelyliszt1 bögre mandulaliszt*
1 bögre szezámmag
1.5 bögre reszelt paszternák / zeller, cékla, répa, petrezselyemgyökér (lehet 1 bögre is)
3 evőkanál szezámmagolaj / olívaolaj is megteszi
1 nagy evőkanál misó paszta
himalája só, ha szükséges (a misó sós)
2/3 bögre víz óvatosan, részletekben adagolva
2 evőkanál nagy szemű só a szóráshoz / más fűszer, fűszerkeverék, amit szeretünk
2 evőkanál tej, 1 evőkanál olaj a kenéshez
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
ismerd meg bulkshop boltjainkat»»»
A szezámmagos keksz elkészítése
1. A felsorolt hozzávalókból készítsünk egy puha, de formázható tésztát úgy, hogy a vizet óvatosan, részletekben adagoljuk hozzá, csak annyit, amennyire szükség lehet a nyújtható állag eléréséhez.2. A tésztát felezzük el.
3. Két sütőpapír között nyújtható el szépen. Nyújtsuk bátran vékonyra, a képeken látható vékonyságúra.
4. A felső sütőpapírt húzzuk le róla és az alsóval együtt emeljük be a tepsibe.
5. Egy rádlival vagy késsel szeleteljük fel bármilyen alakúra, akár négyzetekre, akár rombuszokra, akár lapokra, ahogy a képeken is látszik. Ezek mellett a vonalak mellett fogjuk majd a kisült kekszeket széttördelni.
6. Ha a kekszek tetejére szeretnénk ízesítőt, sót, fűszert szórni, készítsünk kevés olajból és növényi tejből egy tojáspótló keveréket és kenjük be vele a kekszek tetejét.
Szórjuk meg a választott fűszerrel, sóval. Kicsit tapicskoljuk is ezeket bele.
7. 180 fokos sütőben 13-15 perc alatt sül, de mindenképpen várjuk meg vele, amikor a széleken kezd a helyzet kritikussá válni. Amikor kezdünk aggódni, hogy most már megég, csak akkor vegyük ki a sütőből. Jó, ha meg bírjuk várni, amíg a középső kekszek is pirulni kezdenek. Nálunk leghamarabb a kicsit túlsűlt kekszek fogytak el.
8. Hagyjuk a tepsiben hűlni, majd a berádlizott vonalak mellett tördeljük el.
Megjegyzés:
* A keksz kizárólag mandulaliszt felhasználásával is elkészíthető.
Nézzétek meg más, sós kekszeinket is, az elkészített kekszek között.
Jó étvágyat!
A szezámmagos, sós, ropogós keksz recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGA FASÍRTOK | KENYEREK | HÚSHELYETTESÍTŐK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA