Bizonyára sokunkban él nagyon kellemes emlékként a lekváros bukta, szerettük, amikor még nem táplálkoztunk vegán módon, nem voltak a süteményeink és a kenyereink gluténmentesek. Azóta sokunk váltott élet és táplálkozási módot – ki ezért, ki azért –, de az új étkezési elveinknek megfelelő bukta azért még az jöhet. A képeken látható bukták hozzávalóit mi magunk kísérleteztük ki, ízükben és konzisztenciájukban megszólalásig hasonlítanak eredeti, autentikus, búzalisztből készült testvéreikhez. Sütés alatt duplájukra nőnek, könnyű, laza kelt tészta állagúak.
Régen nagyanyáink, anyáink sokszor sütötték, a tölteléke, ha még emlékeztek többen, kimérve kapható gyümölcsíz volt, ami azért szuperált nagyon jól – amellett, hogy olcsó volt –, mert szeletelhetősége miatt könnyű volt vele a bukták tésztáját megtölteni. Mi egy hasonló lekvárállagot hoztunk létre birslekvárból, amit agaragarral tettünk szeletelhetővé. Más lekvárból is elkészítő a töltelék, nekünk éppen ez van most bőséggel itthon. Az elkészítésnél lévő leírás alapján, bármilyen dzsemből el tudjátok készíteni ti is. A töltelékként használt lekvárt azért érdemes agaragarral vagy pektinnel megszilárdítani, mert úgy nagyon könnyű vele dolgozni a bukták töltésénél, feltekerésénél nem kenődik el, sütésnél viszont visszamelegedve laza, szinte folyékony állagú, pont, mint az igazi, eredeti gyerekkorunk buktáinál.
Hozzávalók 10 darab buktához
A töltelék hozzávalói1 bögre (2,5 dl) bármilyen dzsem
1 kávéskanál agaragar
Hozzávalók a tésztához
20 dkg barna rizsliszt (1.5 bögre)
8 dkg rizsliszt (1/2 bögre)
8.5 dkg burgonyakeményítő (1/2 bögre)
3 dkg tápióka keményítő (1/4 bögre)
2 evőkanál útifű maghéj
4 dl langyos víz
2 evőkanál cukor (esetleg több) / barnacukor / szirup*
1 csomag porélesztő
1 csipet só
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 tojásnak megfelelő tojáspótló
2 evőkanál olvadt kókuszzsír / más növényi zsír
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
ismerd meg bulkshop boltjainkat»»»
A lekváros bukták elkészítése
1. A lekvárt készítsük el először, hogy legyen ideje megszilárdulni.A dzsembe keverjük el az agaragart, forraljuk 1 percig, majd tegyük a hűtőbe 1-2 órára, amíg megszilárdul.
2. A 4 dl langyos vízbe áztassuk be az útifű maghéjat, várjunk 10 percet, amíg megkocsonyásodik.
3. Oldjuk fel a tojáspótlót a csomagolásán leírtak szerint.
4. Készítsük el a lisztkeveréket.
5. Keverjük bele a többi szilárd hozzávalót.
6. A megkocsonyásodott útifűbe keverjük el a feloldott tojáspótlót és a szirupot, ha azzal édesítünk.*
7. Öntsük a lisztkeverékhez és nagyon alaposan dolgozzuk össze.
8. Amikor a tészta már összeállt, szinte kész vagyunk a gyúrással, tegyük hozzá az olvadt zsiradékot és dolgozzuk a tésztába.
9. Az összedolgozott tésztát tegyük gyúródeszkára, lisztezzük alá, nyújtsuk ki kb. 7-8 mm - 1 cm vastagságúra és osszuk el 8-10 egyenlő részre.
10. A megszilárdult lekvárunkból szeljünk nagyjából 1 cm széles hasábokat olyan hosszúra, hogy a tésztalapokon szinte végigérjen. Tekerjük bele a lekvárt a buktatésztába és az illesztéssel lefelé tegyük a papírral bélelt tepsibe.
11. Takarjuk le, kelesszük egy órát.**
12. Előmelegített, 180 fokos sütőben 30 perc alatt sült a mienk.
Megjegyzések:
* A bukták tésztájába az élesztő miatt feltétlen cukrot vagy szirupot és ne cukorpótlókat használjunk, hogy az élesztő ki tudja fejteni kelesztő hatását.
** A kelesztést meggyorsíthatjuk, ha a megtöltött buktákat 15 percre 50 fokosra melegített sütőbe helyezzük és 15 perc után kapcsoljuk rá a magas hőfokot.
Jó étvágyat!
A lekváros bukta recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: PALACSINTÁK | ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK