Nemrégiben készítettünk egy rakott kelt jackfruittal és azt tapasztaltuk, hogy a jackfruit és a kel nagyon finom együtt, egymás ízét erősítik, kiegészítik. Ezen felbuzdulva, ma egy töltött káposztaételt készítettünk belőle. A megtöltött kelleveleket kaliforniai paprikából készített lecsós alapra helyeztük, zabtejföllel meglocsoltuk, vegán magparmezánnal megszórtuk. Még a királyok is megnyalták volna mind 10 ujjukat utána. Akik szeretik a kelt, nagyon elégedettek lesznek ezzel az étellel. Könnyű, ízekben gazdag, egészséges. A kel jótékony hatásairól rengeteg cikk jelent meg mostanában az interneten, a brokkolival, karfiollal, káposztákkal együtt a legegészségesebb táplálékok közé sorolják a kutatások. Ilyenkor ősszel jelennek meg a nyáron érett, egészséges, harsogóan zöld példányok. Bónuszként nem is drága zöldség. A jackfruit sem drága, egy konzervnyi jackfruit négy ember ételéhez elegendő. A lecsó nem
kötelező kiegészítője, akár olcsóbb verzióját is készíthetjük.
A jackfruittal töltött kellevelek hozzávalói 4 főre
4 nagy kellevélA töltelékhez:
1/2 bögre (1 bögre = 2,5dl) jázminrizs
1 konzerv jackfruit
1 kis lilahagyma
1 kisebb fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 kávéskanál miso
1 kávéskanál BBQ fűszerkeverék*
1 mokkáskanál vagy kicsit több őrölt kömény
1 mokkáskanálnyi bors
1 kávéskanál vagy kicsit több folyékony füst
1/2 kávéskanál füstölt paprika
himalája só, ha nem lenne elég sós a miso-tól
1 löttyintésnyi étolaj + a kenegetéshez
2-3 csík kaliforniai paprika, zöld fűszerek / szárított kel, oregánó, kakukkfű is jó
A zabtejfölhöz
1 marék áztatott kesudió, 1/2 bögre áztatott zabpehely, 1 nagy facsarásnyi citromlé, só, evőkanál olaj, 2 dl víz összeturmixolva
A magparmezánhoz
1 marék kesudió, 1-2 evőkanál inaktív élesztő, 1 kávéskanál fokhagymapor durvára összeőrölve, himalája só.
A lecsóhoz
2 evőkanál étolajban színes kaliforniai paprika, paradicsomszeletek, lilahagyma összevágva, esetleg édes csiliszósszal meglocsolva, sózva.
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A jackfruittal töltött kellevelek elkészítése
1. A kellevelek fő, középen futó fő erét vékonyítsuk el, anélkül, hogy a levél átlyukadna. A leveleket tegyük 1 percre lobogó forró vízbe. Amikor láthatóan maguktól is összegömbölyödnek, kissé megpuhulnak, szedjük ki egy szűrőbe, csepegtessük le és hagyjuk kihűlni őket.2. A rizst mossuk meg, kétszeres mennyiségű vízben 10 perc alatt főzzük meg. Vegyük le a tűzről és aprítsunk bele színes kaliforniai paprikát, zöldfűszereket. Fedjük le és hagyjuk hűlni.
3. A hagymákat szeleteljük apróra és az olajon pirítsuk meg, adjuk hozzá az aprózott fokhagymát, a fűszereket, a misot, a folyékony füstöt. Kevergessük együtt ezeket 1-2 percig, amikor elfővi a levét, dobjuk bele a jackfruitot és pirítsuk kissé le. Öntsük fel kevés vízzel és a vizet pótolgatva, főzzük 20 percig. A legvégén várjuk meg, amíg teljesen elfő a leve és pirítsuk le.
4. Keverjük össze a rizst és a kész jackfruitot.
5. A tölteléket töltsük a kellevelekbe. A torzsa felőli végükre tegyünk 1/4-nyi tölteléket és tekerjük fel a leveleket egyenként.
6. Aprítsuk fel a lecsó hozzávalóit egy sütőtál aljára, locsoljuk meg édes csiliszósszal, helyezzük rá a megtöltött leveleket. A töltött káposztákat alaposan kenjük meg étolajjal, fedjük be kellevéllel vagy sütőpapírral, hogy ne égjen meg a tetejük, befedve jobban párolódik is. (Lásd a képet!)
7. Amikor a kellevelek megpuhulnak, vegyük le a takaró papírt vagy levelet és kissé pirítsuk meg a tetejüket.
8. Tálaljuk a zabtejföllel és a magparmezánnal.
*Megjegyzések: A BBQ fűszerkeverék összetevői: őrölt mustármag, fokhagymapor, vöröshagymapor, koriander, őrölt bors, só
Nézzétek meg más jackfruittal készült receptjeinket is.
Jó étvágyat!
A húsétel helyett - jackfruittal töltött kellevelek lecsós alapon recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | PALACSINTÁK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA