Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Hurka helyett: Lencse és feketebab alapú növényi rudak recept

   
Gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba illeszthető főétel.

A képen látható növényi alapanyagokból, sokféle fűszerrel ízesített növényi rudak csak megjelenésükben hasonlítanak állati belsőségekből készült testvéreikhez.

Nagyon finomak, kiadósak, jól tálalhatók, hidegen és melegen is ehetők, de az ízük nem hasonlítható állati eredetű társaikéhoz. Nem jobbak, nem rosszabbak, mások.

Az elkészítésük ötletét a tegnapi piaclátogatás adta. Beköszöntött a téli időjárás, a standokon több helyen is kínáltak hurkákat. Ahogy hazafelé ballagtunk, arról beszélgettünk, hogyan lehetne növényi változatukat elkészíteni. Előkészítettük a hozzávalókat és elhatároztuk, hogy megpróbálkozunk vele.

Felütöttünk egy régi szakácskönyvet. Balázs Katalin: A Biblia a helyes táplálkozásról címűt. 1991-ben megjelent könyvét és a lencsehurka / lencsemájas recepteknél lapoztuk fel.

1991 óta viszont annyira megváltozott, annyival bőségesebb lett a kereskedelmi kínálat a hozzávalókból, hogy végül is a könyvben található recept alapján, a legszűkebb alapokon elindulva mi magunk igyekeztünk kitalálni és megvalósítani egy lencse és egy feketebab alapú receptet és ételt.

A fűszerkeverék hozzávalói:

1 kávéskanál kakukkfű
3 kávéskanál pizzafűszer keverék*
1 kávéskanál őrölt kömény
1 kávéskanál szárított majoránnalevél
1 lapos evőkanál pirospaprika por
himalája só ízlés szerint (a miszó már sós)

*A Bulkshopban kapható pizzafűszert használtuk, ennek összetevői: morzsolt majoránna, morzsolt oregánó, morzsolt bazsalikom, morzsolt rozmaring, fokhagymapor, morzsolt borsikafű

A lencsehurka hozzávalói:

1 bögre száraz barna lencse + kétszeres mennyiségű víz a főzéshez
1/2 bögre jázminrizs
2 evőkanál sótlan, szárított ételízesítő / 1 liter zöldséglé felezve
1-2 babérlevél
1 evőkanál miszó
2 evőkanál étolaj
1 nagyobb lilahagyma fele + 2 evőkanál étolaj a pároláshoz
1 evőkanál hántolt kendermag / 2 evőkanál őrölt lenmag / párolt, lecsöpögtetett gomba (kb. 10 dkg)
a fűszerkeverék fele
só ízlés szerint (a miszó már sós)

A feketebab hurka hozzávalói:

1 bögre feketerizs + kétszeres mennyiségű víz a főzéshez
1 evőkanál sótlan, szárított ételízesítő / 0.5 liter zöldséglé
1 feketebab konzerv leszűrve
1 nagyobb lilahagyma fele + 2 evőkanál étolaj a pároláshoz
1 evőkanál hántolt kendermag / 2 evőkanál őrölt lenmag
1 evőkanál miszó
a fűszerkeverék fele
1-2 babérlevél
só ízlés szerint (a miszó már sós)
1 púpos kávéskanál burgonyakeményítő / más keményítő (ez tölti be a tojás szerepét)


Elkészítés

1. Készítsük el a fűszerkeveréket. A felsorolt fűszereket tegyük a kávédarálóba, őröljük össze és felezzük el.
A fűszerkeverék felét a lencsehurkához, a másik felét a feketebab hurkához fogjuk felhasználni.

2. A lencsehurka elkészítése:
Ételízesítővel, babérlevéllel, sóval ízesített vízben főzzük meg a lencsét. Ha megfőtt a felesleges vizet szűrjük le róla.
Kissé sós, kétszeres mennyiségű vízben főzzük meg a rizst.
Pároljuk meg és kissé süssük le a felaprított lilahagymát.
Keverjük össze a főtt lencsét és a rizst.
Nagyvonalúan nyomkodjuk át a keveréket botmixerrel, de semmiképpen ne legyen pépes, kissé rusztikus maradjon, legyenek benne egész szemek is.
A masszához adjunk hozzá minden más hozzávalót és nagyon alaposan keverjük össze.
Szabdaljunk fel negyedekre egy sütőzacskót.
Képzeletben osszuk el a masszát annyi felé, ahány hurkát akarunk készíteni és adagonként hengergessük a celofán segítségével rúd alakúra, a végeket kössük vagy nyomkodjuk be, hogy sülés közben a massza ne tudjon kibújni. Lásd a képet!
Az elkészült, celofánba csomagolt rudakat tegyük papírral bélelt tepsibe.
180 fokos sütőben 25 percet sül.
A tálaláshoz érdemes kissé lehűteni és akkor kigörgetni a celofánból.

3. A feketebab hurka elkészítése:
Előző este áztassuk be a feketerizst. (Ne felejtsük el, mert különben a feketerizs főzési ideje nagyon hosszú. A beáztatott rizs viszont 15 perc alatt megfő. A rizs főzővizét ízesítsük babérlevéllel, ételízesítővel és sóval. A megfőtt rizst tegyük félre, fedjük le, míg elszívja a maradék levet. Ha marad alatta főzőlé a felhasználáskor szűrjük le.
Pároljuk meg és kissé süssük le a lilahagymát.
Szűrjük le a feketebab konzervet.
A főtt feketerizst botmixerrel kissé törjük apróbbra, de ne péppé.
A tört feketerizst, a leszűrt babot és minden más hozzávalót keverjünk össze alaposan.
A lencsehurkánál leírt módon csomagoljuk rudacskákba, sütőzacskóból vágott celofándarabok segítségével.
Az elkészült, celofánba csomagolt rudakat tegyük papírral bélelt tepsibe.
180 fokos sütőben 25 percet sül.
A tálaláshoz érdemes kissé lehűteni és akkor kigörgetni a celofánból.

Nézzétek meg korábban készített növényi kolbászainkat is.

Jó étvágyat!







A hurka helyett: lencse és feketebab alapú növényi rudak recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:                                   

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.
A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés