Mivel a feketebab főzése még hosszas áztatás után is meglehetősen sok időt vesz igénybe, a Bulkshop egyik újonnan megjelent termékével a feketebab konzervvel készítettük el a képeken látható, köretfeltétként ehető, hamburgerzsömlében is felszolgálható babfasírtot.
Sütőben sütöttük, mint általában mindig. A hasonló fasírtok, burgerek sütőben sütve kevésbé zsírosak, nem ég meg alattuk az olaj, a lehulló részecskék nem teszik tönkre a sütőzsiradékot. A növényi fasírtok / burgerek tojás nélkül készülnek, ha sütőben sütjük őket még fordításkor sem esnek szét, megtartják a formájukat, egyenletesen, szépen, biztosan átsülnek.
Hozzávalók 5 nagy gombóc feketebab fasírthoz
2/3 bögre (1 bögre = 2,5 dl) főtt quinoa2/3 bögre feketebab konzerv
1/2 bögre napraforgómag / tökmag is jó
2/3 bögre vegyes zöldség apróra vágva / nagylukú reszelőn lereszelve / julienre vágva / mirelit is jó
(1 kis sárgarépa, 1 kis petrezselyemgyökér, kis paszternák, főtt kukorica stb.)
1 kisebb fej hagyma apróra vágva
2 -3 gerezd fokhagyma / 1 kávéskanál fokhagymapor
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál olvadt kókuszzsír vagy étolaj a sütéshez
esetleg himalája só
Hozzávalók a tápiókatésztához
1/2 csomag tápiókatészta
30 dkg csiperkegomba / 1 doboz lecsöpögtetett gombakonzerv
1 gerezd fokhagyma
1 nagyobb löttyintésnyi olíva- vagy más étolaj / olvasztott kókuszzsír
1 kávéskanál bazsalikom / 1/2 kávéskanál szárított is jó
1/2 mokkáskanál őrölt bors
1-2 facsarásnyi citromlé
1/2 kávéskanálnyi só
Opcionális: 1 mokkáskanál füstölt paprika vagy folyékony füst.
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
ismerd meg bulkshop boltjainkat»»»
A feketebab fasírt elkészítése
1. Ha nincs főtt quinoánk, akkor 1/2 bögrényit főzzünk 15 percig, dupla mennyiségű sós vízben.A quinoát a főzés előtt, folyó víz alatt alaposan át kell mosni, hogy a főzés után ne legyen keserű.
2. A tápiókatésztát annyi forró vízzel öntsük le, amennyi jól ellepi.
Hagyjuk állni a forró vízben, ameddig látványosan kifehéredik és megduzzad (6-8 perc).
3. Míg a tészta a forró vízben parkol, készítsük el a gombát.
Az olajban a gombát és a fokhagymát pároljuk, kevergessük sózás nélkül néhány percig.
A citromlé kivételével adjuk hozzá az ízesítőket és sózzuk is meg. Kavargassuk 1 percig. A gomba kevés levet fog ereszteni, de ez jól van így.
4. Szűrjük le a tápiókatésztáról az esetleges felesleges vizet.
5. Keverjük össze a megpuhult tésztát a párolt gombával, a gomba párolólevét is öntsük hozzá.
Letakarva pihentessük a tésztát, amíg a fasírt kisül.
Tálalás előtt ízesítsük tovább egy-két facsarásnyi citromlével, sózzuk, borsozzuk utána. Tehetünk bele egy leheletnyi csilit is de egy mokkáskanál folyékony füst vagy füstölt paprika is jót tesz neki.
6. A készítés sorrendjét meg is fordíthatjuk és amíg a fasírt sül, addig készítjük el a gombás tápiókatésztát.
7. A fasírt elkészítése:
A hozzávalókat tegyük aprítógépbe, egyet-kettőt fordítsunk rajta, kissé őröljük meg, de ne péppé, maradjanak benne akár egész babszemek, napraforgószemek.
Egy tepsit béleljünk ki papírral, a papírt olajozzuk meg és formáljunk a masszából 4-5 nagy gombócot.
A gombócok tetejét is hintsük meg olajjal.
Süssük 180 fokos sütőben 35-40 percig, amíg a kéreg ropogós, de nem égett lesz. Sütés közben egyszer megfordíthatjuk, de megfordítás nélkül is jól átsül.
8. Tálaljuk a gombás tápiókatésztával.
Jó étvágyat!
A feketebab fasírt gombás tápiókatésztával recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGA FASÍRTOK | KENYEREK | növényi fehérjeforrások
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA