A receptleírás előtt idézzük fel, mit is írtunk előző, fekete szezámmaggal készült gyökérkenyér és fekete sajt receptünkben a fekete szezámmag rendkívüli, egészségre gyakorolt jótékony hatásáról. A magról, amit a kínaiak úgy is neveznek, hogy az örök fiatalság forrása. Egy ilyen magot érdemes ismerni, érdemes fogyasztani. A belőle készült ételek, édességek fekete színe viszont sokakat elriaszt. Nem szokványos fekete színű ételt enni.
Hát még fekete színű, de legalább is szürkés fagylaltot nyalogatni.
Ha túl tudjuk tenni magunkat a színe miatti idegenkedésen, rendkívül egészséges, tápanyagokban igen gazdag, egészségjavító ételeket készíthetünk belőle, amelyek a tetejében különlegesek, nem mindennapiak és nagyon finomak.
A fekete szezámmag nagyon gazdag ásványi anyagokban, magnéziumban, kálciumban, vasban, foszforban, a vitaminok közül jelentős mennyiségben tartalmaz E és B1 vitamint és komoly fehérjeforrás.
Rostban gazdag, szőröstől- bőröstől ehető, felhasználása során semmit nem kell eldobni belőle.
Az egészségre gyakorolt jótékony hatása szinte felsorolhatatlan.
A hajunktól a kislábujjunk körméig hasznunkra válik a fogyasztása.
Itt most csak néhány dolgot tudunk a terjedelmi korlátok miatt megemlíteni, de az interneten kötetnyi irodalom lelhető fel vele kapcsolatban.
A tehéntejben található kálcium többszöröse található benne, kalciumtartalmához viszonyítottan ideális mennyiségben tartalmaz magnéziumot. Ezért is ajánlható csontritkulás esetén.
Ugyanezen két elem nagymértékben oldja az izomgörcsöket és a végtagok zsibbadását, védi az ízületeket, oldja az idegfeszültséget, javítja az alvás minőségét.
Jelentősen javíthatja az általános erőnlétet, ha lehajlás után meg-meg szédülünk, okvetlen vegyük fel az étrendünkbe.
Javíthat a magas vérnyomás és a koleszterin problémákon, szebbé teszi a bőrt, javítja a monitorok okozta szemszárazságot.
Segíthet a hajhullás esetén, erősíti a körmöket, szépíti a bőrt.
Mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy baktériumölő és antivirális hatását is jelentősnek tartják.
Mindezt, amit a fentiekben leírtunk, most egy fagylalttal vehetjük magunkhoz.
Ha betegek nem is vagyunk, de szépülni, fiatalodni mindnyájan akarunk, lehet, hogy szépen és fiatalon betegek is nehezebben leszünk.
Készítsétek el ti is ezt a fagylaltkülönlegességet, nem fogtok csalódni, különleges, felejthetetlen kulináris élményben lesz részetek.
A szezámfagylalt hozzávalói
1 bögre (2,5 dl) pirított fekete szezámmag1.5 dl növényi habpótló / felvert kókuszkrém / aquafaba (főtt csicseri konzervlé)
1/4 bögrényi datolya- vagy más édes szirup
(Amennyiben az elkészítéshez édesített habpótlót használunk, valószínű, hogy további édesítésre nincs szükség.)
1 kisebb citrom felének a leve
1 kávéskanál vaníliakivonat
1/2 mokkáskanál kardamom (el maradhat)
1 leheletnyi só
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
ismerd meg bulkshop boltjainkat»»»
A szezámfagylalt elkészítése
1. A szezámmagot enyhén pirítsuk meg és hagyjuk kihűlni.2. A szezámmagot őröljük meg. Ha nagyon erős a darálónk, vigyázni kell, hogy a darálás után is por- / lisztszerű maradjon, nem kell olajjá / vajjá őrölni.
3. A habot verjük fel.
4. Édesítsük meg sziruppal. Semmiképpen ne használjunk kristályos vagy akár porított cukrot / cukorpótlót, mert a fagylaltban ropogni fognak a kristályok a fogunk alatt. A kristályos édesítőket oldjuk fel nagyon kevés vízben, készítsünk belőle szirupot.
5. Keverjük a habbal az őrölt magot.
6. Ízesítsük egy fél citrom levével, kardamommal, vaníliával, leheletnyi sóval.
7. Tegyük a mélyhűtőbe néhány órára szilárdulni.
Fagylaltoskanállal jól adagolható, könnyű állagúvá szilárdul.
Jó étvágyat!
A fekete szezámfagylalt recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK, DESSZERTEK | PITÉK