A képeken látható gombócok készítésénél a Bulkshop egyik új termékét, a rizsmorzsát használtuk a gombócok bundázásához. Végre valahára egy igazán jól használható, nagyon jó állagú, az ételeknek szép külsőt kölcsönző, gluténmentes morzsa, amely szépen, aranyos pirosra pirul, egyenletesen befedi az ételek felületét és nem utolsó sorban olcsón beszerezhető.
A gombócok „tésztájához” felhasznált köles és a szósz készítéséhez használt kukoricakeményítő is kommersznek tűnő, nem drága hozzávalók, mégis a belőlük elkészített étel különleges, ízletes, szépen tálalható, ebben az összeállításban nem mindennapi, akár az ünnepi asztalok részeként is megállja a helyét.
A kölesgombócok - ha nem feltétlenül szükséges, hogy vegán legyen az ételünk - fehér csokoládéval is megtölthetők. Sajnos a vegán fehér csoki nagyon ritka vendég még a nagy áruházak polcain is.
A gombócok és a szósz ízesítéséhez is citromlevet és héjat használtunk, de elkészíthető narancslével és narancshéjjal is. Természetesen keressük ezekből az organikus termékeket.
Hozzávalók 8 nagyobbacska kölesgombóchoz
2/3 bögre (1 bögre = 2,5 dl) éjszakára beáztatott köles (köles elkészítése)1 bio citrom héja
1 bio citrom leve
1 kávéskanál vaníliakivonat
3-4 evőkanál eritritol / növényi szirup*/ más cukor / cukorpótló (több-kevesebb, ízlés szerint)
1 csipet só
1 mokkáskanál kardamom (el is maradhat)
16 kis vagy 8 nagy kocka étcsokoládé + a díszítéshez
1.5 bögre rizsmorzsa
1 nagy löttyintésnyi semleges ízű étolaj**/ 2-3 evőkanál kókuszzsír / növényi margarin
Hozzávalók a citromos szószhoz
1 liter rizsital1 doboz rizskrém / más növényi krém (ezúttal ne kókuszos legyen)
3 evőkanál kukoricakeményítő / más keményítő / fehér rizsliszt is jó
2-3 evőkanál eritritol / más cukor, cukorpótló (több-kevesebb, ízlés szerint)
1 bio citrom reszelt héja
1 bio citrom leve
1 mokkáskanál kardamom (el is maradhat)
1-2 kávéskanál vaníliakivonat
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
ismerd meg bulkshop boltjainkat»»»
A kölesgombócok elkészítése
1. A beáztatott kölest szűrjük le és háromszoros mennyiségű vízben főzzük meg. Főzzük nagyon puhára, ragacsosra. Lefedve pihentessük és hűtsük ki.2. Készítsük el a szószt.
A rizsitalt forraljuk fel. Kevés vízben, rizsitalban oldjuk fel a keményítőt. Amikor a rizsital felforrt, állandó keverés mellett sűrítsük be vele. Vegyük le a tűzről, kissé hűtsük ki és ízesítsük a választott édesítővel, fűszerrel, vaníliával, citrommal. 2/3 részét tegyük át egy sütőedénybe, simítsuk az aljába. (Erre az alapra helyezzük majd a morzsában megforgatott gombócokat.)
3. Pirítsuk meg a rizsmorzsát a választott zsiradékon.
4. Kockázzuk fel a csokoládét. Ne spóroljunk, egy gombócba legalább kétkockányit tegyünk, szánjunk.
5. A kihűlt kölesből egy nagy evőkanálnyit helyezzünk a tenyerünkre, lapogassuk el és csomagoljuk bele a csokit. (Lásd a képeket!)
6. Helyezzük az összecsomagolt gombócot a rizsmorzsába, jól hempergessük meg. A rizsmorzsa segít a gombócok kerekded formájának kialakításában is.
7. A meghempergetett gombócokat helyezzük a szósszal kibélelt sütőedénybe.
8. 180 fokos sütőben melegítsük össze a gombócokat és a szószt, de ne süssük, csak addig, amíg jól átmelegszenek és a csokoládé megolvad a gombócok belsejében.
9. A félretett szósszal és olvasztott csokival tálaljuk.
Megjegyzések:
* Ha növényi szirupot használunk, részesítsük előnyben a Bulkshopban kapható szőlőszirupot. Ehhez az ételhez jól illik, nem erőszakos ízű és a piacon kapható szirupokhoz viszonyítva nem drága.
** Semleges íze miatt ehhez az ételhez jól illik a rizsolaj vagy a szőlőmagolaj.
Jó étvágyat!
A csokoládéval töltött kölesgombóc rizsmorzsában, citromos szószban recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: ÉDESSÉGEK ÉS DESSZERTEK | KEKSZEK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA