Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Chiakeksz - vendégváró ropogtatós recept


A chia mag egészségre gyakorolt jótékony hatásáról rengeteget lehet olvasni az interneten, újságokban, sőt könyvek is jelentek meg a superfoodok témakörében. A Bulkshopban ráadásul kedvező áron kapható.

A jelenlegi recept:

- gluténmentes
tehéntej mentes
répacukor mentes
tojásmentes
vegán

A chia mag zselésítő hatása miatt sokoldalúan felhasználható. Korábbi receptjeinkben mi is több alkalommal használtuk már.

Lásd például:
Chia puding
Banános, málnás, nektarinos chiapuding


Gyakorta használjuk sütemények állagának javítására tojás helyett.
Most egy nagyon finom, kreatív módon fűszerezhető kekszet / sós ropogóst  készítettünk, vendégvárónak, tízórainak, mártogatónak vagy, amit akartok.

A keksz elkészítésének ötletét Julie Morris könyvéből vettük, receptjét a saját lehetőségeinkhez és ízlésünkhöz igazítva.

Hozzávalók 1 hagyományos sütőtepsinyi mennyiséghez

1 bögre mandulaliszt / zabpehely- és kókuszliszt keveréke is jó
2-3 evőkanál chia mag (Bővebben a chia magról: konyhalap.hu/chia-mag)
1 közepes nagyságú (1 bögrényi) pasztinák / zeller, répa, cékla / káposzta is jó
0.5 dl növényi tej (amennyi a chia magokat ellepi)
pár evőkanál víz (szükség szerint)
1 evőkanál étolaj
ízlés szerint (kóstolgassuk) + a megszóráshoz
fűszerek: mi köményt, borsot, szerecsendiót, chilit, kurkumát tettünk bele, ti tegyetek bele, amit ti szerettek és jónak láttok, mindenből egy picit.

(Az általunk felhasznált alapanyagok alapvetően gluténmentesek, de a gluténintoleranciával küzdők minden esetben olvassák el a hozzávalók csomagolásán található információkat is.)



Elkészítés

1. A chia magokat keverjük össze a növényi tejjel.
2. Reszeljük le a reszelő apró lyukán keresztül a zöldséget, adjuk hozzá a fűszereket, sót, olívaolajat, jól keverjük el. (Aprító gépben is lehet).
3. Öntsük hozzá a beáztatott chia magot és gyúrjunk cipóvá formázható, de ne kemény tésztát, ha a tészta nem áll össze, morzsálódik, evőkanalanként adjunk hozzá vizet.
4. Az elkészült tésztát tegyük egy a tepsi aljához méretezett, lisztezett sütőpapírra és nyújtsuk ki 3-4 mm-es magasságúra. Könnyebb lesz e nyújtás, ha befedjük a tésztát egy másik sütőpapírral és az alatt nyújtjuk. (Lásd a képet).
5. A kinyújtott tésztát egy rádlival vagy késsel vágjuk fel (lásd a képet). Ha kisült a keksz ezeknek a vonalaknak a mentén könnyedén szét lehet törni őket. Mielőtt a sütőbe tesszük, hintsük meg sóval a tészta felületét.
6. Süssük a tésztát 180 fokos sütőben körülbelül 20 percig. Egy kicsit süssük túl. A mi tapasztalatunk az, hogy a jól megsült, barnás kekszek lettek a legfinomabbak, legkapósabbak.
7. Hagyjuk kihűlni, csak azután tördeljük szét.

A kekszek napokig elállnak.

Jó étvágyat!




A chiakeksz - vendégváró ropogtatós recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés