Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Banánhéj burger recept

banánhéj burger bulkshop vegán plantbased növényi alapú    banánhéj burger bulkshop vegán plantbased növényi alapú
Banánhéjból burger? A banán termőhelyein ez teljesen megszokott, tápanyagdús étel.
Gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba beilleszthető szendvics vagy tésztafeltét.

bulkshop magyar vallalkozas
NEM, nem csúsztunk el a banánhéjon. Pedig nagyon féltünk, hogy úgy lesz. Egy, az alábbiakban leírt recepthez hasonlót ugyanis egy külföldi oldalon találtunk, amely erősen felkeltette az érdeklődésünket, pontosabban ámulva olvastuk, de nem igazán reméltünk az elkészítésétől sikert. Elkészítettük és szuper finom lett. Nagyjából 10 perc alatt már kész is volt a szaftos, ízletes, különleges szendvicsfeltét, amely kifőtt tésztán is megállta volna a helyét és a tetejében még olcsó is, hiszen a banánhéjat egyébként úgyis eldobtuk volna.


A banán termőhelyein Venezuelában, Brazíliában a banán - egyébként tápanyagokban dús - héját nem dobják el, sokféle ízletes ételt, ételkülönlegességet készítenek belőle, ahogy azt a posztunk végén található hivatkozott cikkben és videóban majd láthatjátok is. Még pazar „rántott szelet” is készíthető belőle, amely kitűnő húshelyettesítő, saláta vagy főzelékfeltét lehet.

Mi most, az alábbiakban leírt receptekben csak az ötletet hasznosítottuk, magát a receptet nem vettük át a cikkből és a videóból, viszont az ötlet alapján háromféle ételt is elkészítettünk, hojszin szószban, magyarosan és mustáros-fokhagymás változatban is. Mind a három elkészítési módot leírjuk. Próbálkozzatok ti is bátran, nem fogtok csalódni.
A poszt végén található videóban és cikkben más, a mienktől eltérő elkészítési módozatokat is találtok.

A receptek hátránya, hogy csak vegyszeres kezelés nélküli, bio banánhéj használható hozzá. A nagyobb települések melletti szupermarketek általában tartanak ilyet, a mi közelünkben lévő Aldiban szinte mindig kapható.

A bio banán héját is alaposan meg kell tisztítani, erre vonatkozó leírást ebben a posztban, a hozzávalók leírása után találtok.

Hozzávalók a képeken látható burger vagy tésztafeltét változathoz 2 fő részére

2 darab bio banán héja
1.5 dl hojszin szósz / bolti vagy házi BBQ szósz
2 nagyobb gluténmentes zsömle vagy 4 szelet gluténmentes kenyér

A hojszin szósz hozzávalói (több adaghoz elegendő)

4 evőkanál kókusz- vagy más barna cukor / sötét szirup, pl. datolyamelasz, karobszirup / agave stb.
5 evőkanál szójaszósz
3 evőkanál szezámolaj / olívaolaj is megteszi
2.5 evőkanál rizsecet
3-4 evőkanál tahini
3 gerezd fokhagyma aprózva / 1 kávéskanál fokhagymapor
1-2 evőkanál édes csiliszósz vagy kevés sriracha (csípős)

Hozzávalók az egyszerű, magyaros ízesítésű változathoz

2 bio banán héja
3 evőkanál olíva / más főzőolaj
1 kis fej hagyma felkockázva
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál pirospaprika
1 mokkáskanál füstölt paprika / folyékony füst
1 kávéskanál paradicsompüré (elmaradhat)
1/2 evőkanál szójaszósz / 1 mokkáskanál vagy több
1 csipet bors
1 csipet őrölt kömény, esetleg más fűszer, amit szeretünk

Hozzávalók a mustáros, fokhagymás változathoz

2 bio banán héja
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanálnyi mustármag őrölve
2-3 gerezd aprózott fokhagyma / lapos kávéskanál fokhagymapor
1 növényi krém pl. zabkrém
3 evőkanál olíva olaj / más főzőolaj

nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»

ismerd meg bulkshop boltjainkat»»»


Elkészítés

1. A banánhéj előkészítése: Amíg egyéb hozzávalókat összekészítünk, teszünk-veszünk a konyhában a még egészben lévő banánokat áztassuk be szódabikarbónás, ecetes vízbe.
Vegyük ki az áztatóvízből és dörzsis szivaccsal vagy kefével súroljuk meg a héj felületét.
Alaposan öblítsük le, majd a héjat hántsuk le a gyümölcsről. A gyümölcsöt együk meg.
A banánhéj belsejét egy kanállal kaparjuk át, a benne lévő fehér réteget kissé lazítsuk fel és egy kevés részt ki is kaparhatunk belőle.
2. A kikapart, fellazított belső rétegű banánt egy villával vagy késsel csíkozzuk fel.
(Legegyszerűbb kaparó mozdulatokkal, villával elvégezni a műveletet. Lásd a képet).
3. A banánhéj csíkokat előbb 1 dl-nyi vízben főzzük 2-5 percig. Hamar megpuhul. Kóstolgassuk, hogy elég puha-e. Az érett, barna pöttyös héjak hamarabb puhulnak.
4. Tegyük rá a hojszin vagy BBQ szószt és forraljuk össze vele.
Tálaljuk főtt tésztán, főtt gabonaféleségen vagy szendvicsben.
4. A hojszin szósz elkészítése
Minden hozzávalót tegyünk egy serpenyőbe és forraljuk 2-3 percig. Esetleg meg is turmixolhatjuk, úgy még simább és krémesebb állagú szószt kapunk.
A receptben leírt mennyiségből most csak 4 evőkanálnyit használjunk, a többit tegyük el más ételeinkhez, olyan finom, hogy el fog fogyni. A hűtőben sokáig eláll.

Más, a képeken nem megjelenített változatok:

1. A magyaros ízesítésű, paprikás változat elkészítése
Az olajon és kevéske vízen pároljuk puhára a felkockázott hagymát, fokhagymát. Egészen puhulásig főzzük.
A megpuhult hagymákhoz adjuk hozzá a paprikaféleségeket és a fűszereket, forraljuk össze és dobjuk bele a felcsíkozott banánhéjat.
A banánhéjak puhulásáig, 2-5 percig főzzük.
Tálaljuk főtt tésztán, főtt gabonaféleségen vagy szendvicsben.

2. A mustáros, fokhagymás változat elkészítése
A banánhéjakat a fentiekben leírt módon készítsük elő.
A mustármagot őröljük meg és terítsük szét egy tányéron.
Az olajat tegyük fel melegedni.
A felcsíkozott banánhéjat kissé forgassuk meg az őrölt mustármagban és az olajon kissé pirítsuk meg.
Öntsük fel a növényi krémmel és forraljuk össze.
Tálaljuk a fentiekhez hasonlóan.

A banánhéj elkészítésének további módozataiért olvassátok el a cikket és nézzétek meg a videókat:
https://thestingyvegan.com/banana-peel-vegan-pulled-pork-sandwich/

Gluténmentes kenyér és zsömle sütési javaslatokat a honlapunkon találtok:
Zöldfűszeres kenyér kendermagos pesztóval

Magmaradékokból ragasztott kenyér

Gluténmentes vegán kenyér

Gluténmentes bagett

Hamis halkrém banánvirágból és algából fekete zsömlével

Mini bagettek zöldségesen fokhagymás olajjal

Hajdinás burgerzsömle recept




Jó étvágyat!

bulkshop webáruház


banánhéj burger bulkshop vegán plantbased növényi alapú

banánhéj burger bulkshop vegán plantbased növényi alapú

A banánhéj burger recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban
 

TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED

MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGA FASÍRTOK  |  KENYEREK  |   HÚSHELYETTESÍTŐK

 

bulkshop recept


                                                  TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA

Keresés