x
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Áfonyabőrbe bújtatott édes köles és rizs recept


Mindenevőknek, vegetáriánusoknak, vegánoknak ajánljuk ezt az édességet.
A hozzávalók glutén és laktózmentesek, nem tartalmaznak állati eredetű összetevőt.

Az alábbi édesség „kabátját” tulajdonképpen bármelyik idénygyümölcsből el lehet készíteni, mi most áfonyát használtunk. A gyümölcsbőr készítéséhez az élénk színű gyümölcsök a legjobbak, igen látványos, ragyogó színű bőrök készülhetnek szederből, ribizliből, málnából, sárgabarackból, eperből is. A gyümölcsöket ebben az ételben megfőztük, a gyümölcsbőrt nem aszalással készítettük, így a gyorsabb és egyszerűbb, és azok is könnyedén boldogulhatnak vele, akiknek nincs aszalógépük.
Nagyon ízletes, látványos, szépen tálalható ételt tudunk így készíteni.

Hozzávalók a gyümölcsbőrhöz (4-5 darab)

25 dkg áfonya (vagy más színes gyümölcs)
3 evőkanál eritritol
2 kávéskanál agar agar
fél bögre víz



Hozzávalók a köles töltelékhez

1/2 bögre köles
1 evőkanál kókusztejpor + 1,5 bögre víz keveréke vagy 1,5 bögre kókusztej (vagy más növényi tej)
3 evőkanál eritritol
3-4 szem aszalt datolya + 2 szem aszalt füge + fél marék arany mazsola
vaníliás cukor vagy kevés vanília kivonat, aroma, vaníliarúd kikapart belseje
1 leheletnyi kurkuma a színezéshez
1 csipet
1 mokkáskanál őrölt citromhéj
1 kávéskanál agar agar
2 evőkanálnyi málna

Hozzávalók a rizs töltelékhez

½ bögre rizottó rizs
1 evőkanál kókusztejpor + 1,5 bögre víz keveréke vagy 1,5 bögre kókusztej (vagy más növényi tej)
3 evőkanál eritritol
1  vaníliás cukor vagy kevés vanília kivonat, aroma, vaníliarúd kikapart belseje
1 csipet só
1 mokkáskanál őrölt citromhéj
1 kávéskanál agar agar
2 evőkanálnyi málna

Elkészítés

Gyümölcsbőr elkészítése

1. 25 dkg áfonyát főzzünk nagyon rövid ideig ½ bögre vízben. Édesítsük 3 evőkanál eritriollal.
2. Ha felforrt az áfonya turmixoljuk meg.
3. Tegyük vissza a tűzhelyre. Keverjünk bele 2 kávéskanál agar agart és újra forraljuk fel. Az agar agar könnyen oldódik, nem csomósodik, hamar érezhető és látható, hogy a keverékünk zselészerűen besűrűsödik.
4. A besűrűsödött keveréket öntsük szét 4-5 lapos tányérba, forgassuk, mozgassuk kicsit a tányérokat, hogy a gyümölcszselé palacsintaszerűen szétterüljön a tányérokon. A szétterült zselé ne legyen túl vékony rétegben, mert akkor nehéz lesz vele bánni a későbbiekben.
5. Hagyjuk őket néhány órát pihenni, száradni, szilárdulni.
6. Egy kerekfejű késsel lazítsuk fel a széleket. Óvatosan bánjunk vele, de meglepően könnyedén elválik a tányértól.
7. Még a tányéron töltsük meg és tekerjük fel. Utána helyezzük át a tálalóedénybe.

A köles töltelék elkészítése

1. A megmosott kölest főzzünk 1,5 bögre növényi/kókusz tejben. A kókusztejet tejporból is készíthetjük.
2. Ízesítsük 3 evőkanál eritritollal. Színezzük meg egy leheletnyi kurkumával. Tegyük bele a vaníliát, pici sót, citromhéjat.
3. A végén főzzünk bele pici vízben feloldott agar agart.
4. Még forrón aprítsuk bele az apró darabokra vágott datolyát és a fügét.
5. Hűtsük ki.

A rizs töltelék elkészítése

1.A megmosott rizst tegyük fel 1,5 bögre növényi/kókusz tejben főni. A kókusztejet tejporból is készíthetjük.
2. Ízesítsük 3 evőkanál eritritollal és a vaníliával, csipet sóval, citromhéjjal.
A végén főzzünk bele 1 kávéskanál agar agart.
3. A rizst hűtsük ki.

Költségek

A receptben a hozzávalókat nem mérlegen mértük, a dkg-ban megadott mennyiségük körülbelül egyezik meg a zárójelben megadottakkal, a feltüntetett költségek irányadóak, de nem hajszálpontosak. A költségek az idénygyümölcsök árától függően változhatnak.

10 dkg köles: 45 Ft
10 dkg rizottó rizs: 70 Ft
10 kanál eritriol (15 dkg): 220 Ft
3 dkg arany mazsola: 45 FT
2-3 darab datolya + 2 darab aszalt füge: kb. 20 Ft
1 liter kókusztej vagy 2 evőkanál vízben elkevert kókusztej-por (3 dkg): 60 Ft
4 kávéskanál agaragar ( 1,5 dkg): 20 Ft
egyéb hozzávalók: kb. 20 Ft
25 dkg áfonya 500 Ft
10 dkg málna 100 forint

Összesen: 1100 Ft

Jó étvágyat!



Az áfonyabőrbe bújtatott édes köles és rizs recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés