Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Rántott hús helyett - Rántott szelet jackfruitból recept

   
Gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba illeszthető főétel.

A jackfruit egy kitűnő hús helyett ehető, hússzerűen elkészíthető étel. Semleges ízű, bárhogyan, akár hús- és halszerűen is ízesíthető. Az elkészített ételek megjelenésükben megszólalásig hasonlítanak húsból készült testvéreikhez.

Ha növényfogyasztóként nosztalgiát érzünk a régi ételek iránt, nagyon is alkalmas azok pótlására.

Nosztalgia nélkül is, megfelel akár ünnepi ételek elkészítésére is. A hétköznapok során is könnyen hozzáférhető alapanyag, csak fel kell bontanunk egy konzervet. Pizza és tésztaételek kitűnő ízesítője.

Erősen kell ízesíteni, nagyon jól használható úgy, hogy egy kedvelt és előre bekevert pácban érleljük már előző naptól, egy éjszakán át. Minél több időt tölt a pácban, ízesített folyadékban, annál jobb ízű ételt tudunk belőle varázsolni.

Mi most rántott szeletet készítettünk. Mutatós is volt, finom is volt.

Hozzávalók kb. 3 főre

1 jackfruit konzerv

Hozzávalók a panírozó masszához:

3 nagy evőkanál csicseriborsóliszt / liszt, ha nem kell, hogy gluténmentes legyen
1 nagy evőkanálnyi lenfehérje / 3-5 evőkanál aquafaba (főtt csicserilé / konzervlé) / 1 tojás, ha nem kell, hogy vegán legyen
1 kávéskanál asafoetida fűszer / fokhagymapor + hagymapor
1 evőkanálnyi szójaszósz
1 mokkáskanál paprikapor
1/2 kávéskanál kurkuma
csipetnyi őrölt fekete bors
1 mokkáskanál fekete só (ha van ilyenünk)
alkoholmentes sör vagy víz a hígításhoz
1 bögre rizsmorzsa a panírozáshoz / zsemlemorzsa, ha nem kell, hogy gluténmentes legyen
1-2 deciliter étolaj a kisütéshez

Hozzávalók a pácléhez:

1 nagy evőkanál sótlan ételízesítő
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál misó
2-3 dl víz


Elkészítés

1. A jackfruit páclé elkészítése és a jackfruit előfőzése:

Főzzünk 2-3 dl zöldséglevet vagy használjunk zöldségleves kockát.
A zöldségleves elkészítéséhez használjunk 1 nagy evőkanál sótlan ételízesítőt, 1 kisebb hagymát, 2 gerezd fokhagymát, 1 kávéskanál misót. Főzzük 15-20 percet, majd szűrjük le.
A leszűrt lébe tegyük bele a lecsepegtetett jackfruitot és főzzük 15-20 percig, főzzük el a levét.
Hűtsük ki a jackfruitot. Míg hűl, készítsük el a panírozó masszát.
A jackfruitot előző nap is megfőzhetjük, ehhez felhasználhatunk valamilyen kimaradt, zöldséges levest is. (pl. borsóleves, zellerleves, gombaleves további ízesítésével.)

2. A jackfruit panírozása:

A csicserilisztet, a lenfehérjét vagy, ha auqafabat használunk azt, a szójaszószt és a fűszereket nagyon alaposan, csomómentesen keverjük el. Hígítsuk annyi vízzel, esetleg alkoholmentes sörrel, hogy sűrű panírozó masszát kapjunk.
A kihűlt jackfruitot tépkedjük apróbb darabokra és a kész panírmasszával alaposan keverjük össze.
Jó, ha egy fél órára a hűtőbe tesszük. A jéghideg panírban a jéghideg „hús” sokkal ropogósabbra fog sülni.
A lehűlt jackfruitból evőkanálnyi halmokat tegyünk egy lapos tányérra kiterített rizsmorzsába és a morzsa segítségével formáljunk belőlük lapos szeleteket. (Lásd a képet!) A szeletek itt a rizsmorzsában nyerik el végső alakjukat.

3. Sütés:

Emeljük át a szeleteket a serpenyőbe és bő olajban süssük pirosodásig. A rizsmorzsa nem vesz fel sok olajat, mégis, ha kevesebb olajban szeretnénk sütni, sütőpapírral bélelt, kiolajozott tepsiben is megsüthető. Ez esetben viszont a szeletek tetejét is fújjuk le olajjal.

Nézzétek meg más jackfruitból készült ételeink receptjét is.

Jó étvágyat!








A rántott hús helyett - rántott szelet jackfruitból recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:                              

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.
A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés