Tudjuk, a rizs illik, hogy gurulósra főjön, hogy minden szeme külön gördüljön a villánkra.
Mi azonban most ragacsosra főztük, direkt, mert sokan vagyunk olyanok is, akik szeretjük a ragacsos állagút is, különösen a különféle tejekben főtt, édes változatát, amely emlékeztet egy kicsit arra, amikor az iskolában, délben, tök éhesen megérkeztünk az ebédlőbe és ott kevéske kakaóval meghintve, agyonfőtt tejberizst adtak. Finom volt, de mindig egy kicsit kevés is volt.
Kicsit nosztalgiából is elkészítettük egy lényegesen gazdagabb, ízekben tobzódó, ám mégis egyszerűen elkészíthető, szezonális eperrel felturbózott, pudingféle változatát.
Elkészíthető kimondottan erre a célra vásárolható ragacsos rizsből, de elkészíthető akár jázminrizsből is. A speciális rizs eleve ragacsosra fő, ha másféle rizst használunk, azt kissé tovább kell főzni a megszokottnál a ragacsos állag eléréséig.
Többféle növényi tejben is megfőztük már, mert a környezetünkben élő gyerekek nagyon szeretik, de a felnőtt szavazatok alapján a legfinomabb, sűrű, magas zsírtartalmú kókusztejben főzve. Ilyen tej például a Chaokoh márkájú, 18% zsírtartalmú, a Bulkshopban kapható kókusztej, de minden más növényi tej is alkalmas az elkészítésére.
Hozzávalók 2 nagy adag rizspudinghoz
1 bögre (2,5 dl) jól leöblített ragacsos rizs / más rizs3 bögre kókusztej, lehetőleg zsírdús / más növényi tej
3-4 evőkanál eritritol / más fehér színű cukor, cukorpótló
1 marék aranymazsola
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 kis doboz növényi hab (2 dl) elfelezve (pl. Schlagfix vegán habkrém) / más növényi hab
1 csipet só
Hozzávalók a rizspuding töltelékéhez
25-30 dkg eper megtisztítva, apróbbra vágva / áfonya, málnavelő + néhány szem a díszítéshez1 lapos evőkanál tápióka keményítő / kukoricakeményítő
1 evőkanálnyi (esetleg több, kevesebb) eritritol
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A rizspuding elkészítés
1. Ha a rizst be tudjuk áztatni néhány órára, akkor pillanatok alatt fő. Célszerű egy tapadásmentes edényt használni, mert a ragacsos rizs könnyebben lekap.2. Főzzük meg a rizst háromszoros mennyiségű növényi tejben a mazsolával együtt lassan, kevergetve.
3. A megfőtt rizst hűtsük langyosra majd keverjük bele a választott édesítőt és a vaníliát. Adjunk hozzá egy leheletnyi sót is. Tegyük félre.
4. Készítsük el az epres tölteléket.
A megtisztított, apróra vágott gyümölcsöt tegyük egy tapadásmentes serpenyőbe, folyadék hozzáadása nélkül, saját levében egy-két perc alatt főzzük fel. Hintsük meg a keményítővel és forraljunk még rajta egyet, amíg besűrűsödik. Kóstoljuk meg. Ha szükségesnek véljük, édesítsük meg.
Tegyük félre.
5. Verjük fel a növényi habot. Felezzük el.
6. A hab felét keverjük bele a kihűlt rizsbe, a másik felét használjuk díszítésre.
7. Rétegezzük egymásra a rizst és az epertölteléket. Díszítsük fel. Tálaljuk.
Jó étvágyat!
A ragacsos rizspuding recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
MÉG TÖBB RECEPT ITT: édességek, desszertek | gluténmentes sütemények