Szükséges hozzávalók egy kb 32 cm-es pizzatésztához:
1/2 fej karfiol
10 dkg sajt
2 tojás
5-6 kanál nyílgyökér liszt
A sajtot majd a karfiolt az aprítógépben apró darabra zúzzuk, az aprított összetevőkhöz hozzáadjuk a tojásokat a végén a lisztet. Összekeverjük, ha elfér az aprítógépben, ha nem külön egy tálban. Kanállal merhető, kenhető állagú „tésztát” kapunk. A tésztát egy tepsibe/pizzasütő formára kanalazzuk úgy, hogy alá érdemes sütőpapírt tenni.
Betesszük a sütőbe és megsütjük/szárítjuk: 200 fok körüli hőmérsékleten, légkeveréssel. Akkor jó amikor a teteje megszilárdul és egy kicsit elszíneződik.
Erre halmozzuk a paradicsomos szószt és reszelünk a tetejére sajtot (én trappistát) és újra visszatesszük a sütőbe, hogy rámelegedjen/ráolvadjon, ezt már érdemes grillfunkcióval csinálni.
Figyelem: a tészta nem ropogós, hanem inkább rugalmas – és a tapasztalatom szerint vékony tésztát lehet vele készíteni, viszont annak ellenére, hogy karfiolos, ez az ízkomponens a kész pizzán nem érződik.
Fűszeres, paradicsomos feltét:
Mindenképpen legalább a pizza elkészítése előtti napon érdemes összeállítani, mert kell idő, hogy az ízek összeérjenek. Érdemes belőle nagyobb adagot készíteni, mert nagyon finom kenyérre kenve, illetve tojáshoz, sajthoz szósznak.
1,5-2 dl paradicsomsűrítmény
egy evőkanál bazsalikom
egy evőkanál majoranna
egy evőkanál oregánó
fél evőkanál szárított rozmaring
fél evőkanál kakukkfű
2-3 fej fokhagyma lereszelve/fokhagyma nyomón átnyomva vagy helyette szárított fokhagymapor egy evőkanálnyi
1/2-1 kávéskanál só
bors, őrölt koriander
1 evőkanál ecet
egy kis méz (opcionális)
1/2-1 dl olivaolaj
Az egészet összekeverjük. Keverés közben kóstolgatjuk, hogy elég sós-e. Nem kell meglepődni az összekeveréskor nagyon erőteljes fokhagyma íze van, de az állás során összeérik a többi összetevővel és nagyon kellemes lesz. A hűtőben legalább egy éjszakára állni hagyjuk. Nyáron friss fűszernövényekkel még finomabb, de télen sem kell lemondanunk erről a mediterrán érzésről. A maradékot napokig kenyérre kenve fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat!
A gabonamentes pizza – fűszeres paradicsomos, sajtos feltéttel recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltunkban:
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76.