Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Nyers rizstej fagyasztott cseresznyével és mentával recept

   
A növényi tejek egyre népszerűbbek, de sajnos elég drágák a szupermarketekben. Az egyik legkellemesebb ízű rizstej ára általában 600 forint fölött van. A házi készítésű rizstej nem kevésbé finom, az ízesítése csak rajtunk múlik és jóval olcsóbb is.

1.5 liter tej készítéséhez 20 dkg (egy bögre) rizs szükséges. A Bulkshopban kapható, nagyon jó minőségű jázminrizs kilója 590 forint, ebből 20 dkg 118 forint. A barna rizs még olcsóbb, hiszen abból 20 dkg 82 forintba kerül. Ennyiért van 1.5 liternyi rizstejünk. Hát… nem mindegy. Nem beszélve arról, hogy a tejkészítés során visszamaradó sűrű, finom üledékből a világ legfinomabb rizspudingja készíthető. Tulajdonképpen az mondható, hogy a rizstej készítése során semmilyen „hulladék” nem keletkezik, minden grammja felhasználható.

A nyers rizstej készítése nagyon egyszerű és nem időigényes. A gluténmentes és a vegán életmód nélkülözhetetlen élelmiszere.

Az alap-rizstej elkészítése után többféle ízesítéssel próbálkozhatunk, mi most fagyasztott cseresznyével, szinte jégkása-szerűvé tettük, a mentás változat pedig különleges, frissítő.

Az alaptej hozzávalói

1 bögre rizs
1.5 liter víz
pici
1 evőkanálnyi szirup/ 2 evőkanál eritritol / más fehér cukor / cukorpótló vagy helyettesítő (el is maradhat)
pici vanília



Elkészítés

1. A rizst egy éjszakára áztassuk be.
2. Másnap minden hozzávalót tegyünk egy turmixba, ha kisebb turmixunk van, akkor a rizst kevesebb vízzel is megturmixolhatjuk és utólag öntjük majd fel 1.5 literre.
3. A megturmixolt rizst szűrjük át egy sűrű szitán vagy textil hálón.
Ha jó erősen és kitartóan turmixoltunk, lényegében alig marad a szűrőben valami vissza.
4. A leszűrt tejet hagyjuk állni 15 – 20 percig, hagyjuk leülepedni és az üledék tetejéről a tejet öntsük le. Tároljuk a hűtőben vagy használjuk fel italok, shékek készítéséhez.
A visszamaradó, finomra turmixolt rizsüledéket ne dobjuk ki, mert ebből lehet a világ legfinomabb pudingját készíteni. Elkészítésének leírását lásd a receptek között.

Fagyasztott cseresznyés, jégkása-szerű változat:

Az elkészült rizstej egy részéhez (2.5 dl) keverjünk egy adag (legalább két nagy marék) fagyasztott cseresznyét vagy más fagyasztott gyümölcsöt. Turmixoljuk. Esetleg édesítsük, eritritollal, xilitollal, valamilyen sziruppal, más fehér cukorpótlóval. A barna cukrok is jók, csak azok a turmixunk színét kissé barnássá teszik. Azonnal fogyasztásra ajánljuk.

Mentás változat:

Az elkészült rizstej egy részéhez (2.5 dl) adjunk egy banánt és néhány szál mentát. Turmixoljuk össze. Nem kell édesíteni.

Egészségünkre!




A nyers rizstej fagyasztott cseresznyével és mentával recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés