Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Mindenmentes vegán camembert recept

   
Érlelt, tejmentes, vegán camembert sajt olajos magvak nélkül, igazi camembert sajtkultúrával, otthon elkészíthető recept. Szerző: Mindenmentes Nóri.

Hozzávalók

50g hántolt köles
30g kókuszzsír
1/2 kiskanál 
1/4 kapszula camembert kultúra (hazisajtkeszites.hu)



Elkészítés

A kölest mosd át, majd kb. másfélszeres mennyiségű vízben főzd puhára. Ha maradt rajta víz, akkor azt öntsd le róla.
A kölest még forrón (nem tűzforrón, de még jó melegen) turmixold össze a kókuszzsírral és a sóval. Fontos, hogy ezt forrón tedd meg, mert így a köles felveszi a kókuszzsírt, míg ha kihűl, akkor teljesen szétválnak.*
A camembert kultúra kapszula tartalmát keverd el egy kanálnyi langyos vízben.
Amikor a massza már csak kézmeleg, öntsd hozzá a kultúrát is, és amennyire csak tudod, alaposan dolgozd össze (már kezd megszilárdulni).
Ezen a ponton a leendő köles camembert sajtformába is teheted, hogy szép formája legyen, de ha nincs formád, kézzel is alakra formálható.
Itt két lehetőséged van: hogy jobban beinduljon az érés, egy éjszakára szobahőmérsékleten hagyhatod a sajtot, így pár nappal korábban megérik. De, ha meleg van, pl. nyáron, vagy meleg lakásban, így könnyebben túlérik vagy befertőződik. Most is beteheted a hűtőbe - így tovább tart az érlelés, de biztosabb az eredmény. A camembert érleléshez a 96-98% pára és 14-16°C ideális szellős helyen. Ilyennel kevesen rendelkezünk - a hűtőben is jó lesz, én is ott érleltem.
A sajtot naponta fordítsd meg, különösen az első héten, hogy mindkét felén egyenletesen tudjon fejlődni a penész réteg.
A 3. napon sós vizes kézzel töröld át a sajtot, ez segít megakadályozni a hívatlan vendégek betelepedését. A legnagyobb elővigyázatosság mellett is előfordulhatnak balesetek: ha színes foltok jelennek meg a sajton, és kellemetlen, szúrós szaga lesz a finom camembert helyett, akkor selejt!
Az első penész foltok a 3.-4. napon jelennek meg, és 7-10 nap múlva már az egész sajtot fehér takaró kell fedje.
2 hét után már meg lehet kóstolni, hogy mi a helyzet, de szerintem 3 hét után lesz az igazi.

Megjegyzések
*Ha kihűlés közben a köles sok kókuszzsírt enged ki, érdemes felitatni egy papírszalvétával, mert ahol a kókuszzsír "befedi" a "sajtot", ott a kultúra nem vagy csak később fejlődik ki, azaz foltos lesz a sajtunk.
A kókuszzsír hidegen szilárd, keménnyé teszi a sajtot, ezért - az eredeti camembert sajthoz hasonlóan - fogyasztás előtt 30 perccel vedd ki a hűtőből!

A recept forrása: mindenmentes.hu

Jó étvágyat!




A mindenmentes vegán camambert recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés