Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Mexikói spenótos tortilla és chips gluténmentes, vegán változatban recept


A tortillák a mexikói konyha kedvencei, igen elterjedtek a világon. Nálunk is minden nagyobb áruházban kaphatók előre elkészített, csak töltésre váró lapok, a gyorsbüfék, vásárok, népünnepélyek igen kedvelt gyors étele.

Gyorsan összeüthető, vendégváró vacsorák alapja, a maradékok eladhatóságának, becsomagolásának, más ruhába öltöztetésének kitűnő módja. Egy tortillába csomagolt maradék ételre alig lehet ráismerni, az egész családot, barátokat lehet vele megörvendeztetni, elkápráztatni.

A mi kis bulkshopos közösségünk is szeretett volna tortillát enni, gluténmenteset, tojás nélkülit, hogy a vegánok is fogyaszthassák, saját készítésűt, hogy a tésztája ne legyen tele adalékanyagokkal, mint az áruházakban készen kaphatók. Szeretjük a saját ételeinket mi magunk készíteni, szeretjük látni és tudni, hogy az általunk forgalmazott élelmiszer alapanyagokból nagyon jó ételek készíthetők.

Egy külföldi oldalon láttunk egy pazar spenótos tortilláról készült képet, a döntés így az lett, hogy ezzel próbálkozunk először, tervezzük ugyanis további, a mi alapanyagainkból elkészíthető tortillák elkészítésének és a receptjének a közlését is.

A most közölt spenótos tortillánk nagyon finom, feltekerhető, ha betartjuk a recept utasításait másnapra is rugalmas marad. Megmutatjuk mit lehet tenni a rontott, másnapos, kihűlt tortillalapokkal, hogyan kell ezekből mártogatósokhoz, levesbetétnek alkalmas chipset készíteni. Az elkészítése nem ördöngősség, mindenki szeretni és tudni fogja.

A mexikóiak egy speciális kukoricalisztből a masa harinából készítik tortilláikat. Hazánkban ez a liszt nagyon nehezen beszerezhető, a nálunk kapható kukorcalisztekből nem lehet elkészíteni (nekünk elhihetitek, többször próbáltuk), ezért kénytelenek voltunk más, gluténmentes lisztek felhasználását megfontolni.

Most a gluténmentes lisztek Jolly Jokerére, a mandulalisztre esett a választásunk. Mandulalisztből szinte minden gluténmentes sütemény megsüthető, picit drága, de biztosra lehet vele menni.

Úgyhogy most TORTILLA 1-2. következik

gluténmentes
tehéntejmentes
tojás nélküli
vegán változatban

Kétféle módon is elkészítettük, spenótporral és leveles zöld spenóttal is. Ma már a nagyobb boltokban télen is könnyedén tudunk leveles spenótot venni, de az elkészítésre a nagyon jól lecsöpögtetett mirelit spenót is alkalmas. A spenótporos változat viszont kényelmes, nem kell a leveles spenót előkészítésével, főzésével, darabolásával bajlódnunk.

Hozzávalók 6 tortillalaphoz

  1. változat
  1. változat

1 egész és 2/3 bögre mandulaliszt

1 nagy evőkanál spenótpor

3 evőkanál útifű maghéj

1 evőkanál kukoricakeményítő

1 csipet

1 mokkáskanál fokhagymapor

körülbelül 1.5 dl langyos víz ( szükség szerint)

1 egész és 2/3 bögre mandulaliszt

10 dkg párolt spenót

3 evőkanál útifű maghéj

1 evőkanál kukoricakeményítő

1 csipet só

1 mokkáskanál fokhagymapor

körülbelül 0.5 dl langyos víz ( szükség szerint), lehet, hogy nem szükséges

(Az általunk felhasznált alapanyagok alapvetően gluténmentesek, de a gluténintoleranciával küzdők minden esetben olvassák el a hozzávalók csomagolásán található információkat is.)


Elkészítés 1 változat

1. Az útifű maghéjat 1 dl langyos vízbe áztassuk be, várjuk meg, amíg megkocsonyásodik.
2. A száraz hozzávalókat keverjük alaposan össze egy tálban.
3. Öntsük a száraz hozzávalókhoz a kocsonyás útifű maghéjat, keverjük össze. Annyi langyos vízzel pótolgassuk, hogy összeálló, gombóccá formálható, de puha tésztát kapjunk. (lásd a képet).
4. A tésztát osszuk el hatfelé, formáljunk 6 gombócot. A gombócokat takarjuk le, ne száradjanak ki.
5. Két lisztezett sütőpapír közé téve nyújtsuk el a gombócokat vékonyra. Nyújtás közben a sütőpapírt többször is húzzuk le, két lap papírlap között a tésztást fordítsuk meg többször  is úgy, hogy ezúttal az alja legyen fölül, az alsó lapot is húzzuk le többször. A felső sütőpapíron keresztül egy tányérral rajzoljuk körbe a tortillánkat, ha szép, hibátlan kerekre akarjuk formálni, de nem muszáj.
6. Húzzuk le a felső sütőpapírt.
7. A megforrósított serpenyőben szárazon is süthetjük, de mi egy leheletnyi olajat is fújtunk bele.

FONTOS: a tortillalapot az alsó sütőpapírral együtt fogjuk meg és a sütőpapírról fordítsuk bele a serpenyőbe, így egészen biztosan nem szakad el a tortilllánk, de ha ügyeskedünk egy kicsit a tenyerünkre is tudjuk fektetni a nyújtott lapot és onnan tehetjük a serpenyőbe. Ha a serpenyőben van már a tortillánk húzzuk le a papírt róla. A legjobb, ha a művelethez pár pillanatra levesszük a serpenyőt a tűzhelyről.

Mi van akkor, ha a serpenyőbe fordításkor a tésztalapunk meggyűrődik? Hát semmi. Fogjunk egy darab sütőpapírt és azzal lapogassuk le simává és vékonnyá a megvastagodott részeket.

8. Süssük a tortilla egyik oldalát pár percig, de vegyük a lángot alacsonyabbra, ha nem is egészen takarékra. Ha az alja kezd megbarnulni, fordítsuk meg és süssük néhány percig tovább.
9. FONTOS: A kész lapot csúsztassuk egy tányérra és ha van egy finom permetezőnk, permetezzünk rá nagyon halványan vizet, vagy a bevizesített kezünkkel jól tapicskoljuk meg a tortillát és egy másik tányérral fedjük le.
Így járjunk el mind a 6 lapnál, fontos a nedvesítés és a takarás.
10. A tortillák közül mindig az alsó, először sütött, már kissé átnedvesedett lapokat kezdjük tölteni/feltekerni.
11. Bármivel, kedvünk szerint tölthetjük.


Elkészítés 2. változat

1. A spenótot főzzük meg körülbelül 1.5 dl vízben.
2. Szűrjük le a főzővizet, ezt használjuk majd a tészta összeállításához és az útifű maghéj beáztatásához.
3. A megfőtt spenótot aprítsuk fel.
4. 1dl főzővízbe áztassuk be a maghéjat.
5. A száraz hozzávalókhoz adjuk hozzá a maghéjat és a spenótot, valószínű, hogy nem lesz szükség arra, hogy a főzővízzel tovább nedvesítsük a tésztát.
6. Jól formálható, de puha legyen a tészta.
7. A továbbiakban az elkészítés azonos az 1. változattal.

Tortilla chips készítése

A fent leírt módon készítsünk tortillákat, süssük meg, de állás közben ne nedvesítsük meg. A kisült tortillákat tépkedjük össze, vagy vágjuk szabályos alakzatra, körcikkekre és 100 fokos sütőben 15-20 percig süssük őket. Mikor zörgősek, akkor vannak készen.

A rontott vagy kimaradó tortillalapok felhasználására is nagyon jó módszer a chipskészítés. A chipsek mártogatónak, rágcsálni valónak, levesbetétnek is nagyon finomak.

Jó étvágyat!





A  mexikói spenótos tortilla és chips gluténmentes, vegán változatban recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés