Leírás
Mi a manióka liszt?
A manióka liszt más néven cassava liszt egy gluténmentes lisztféle, amely helyettesítheti a búzalisztet a gluténérzékenyek és paleo étrendet követők számára. A manióka Dél-Amerikában őshonos gyökérzöldség, amely hasonló a sárgarépához, a céklához vagy a fehérrépához.
A maniókaliszt előnyei

A maniókából készült liszt jól beilleszthető a mindenmentes diétába, egészséges alapanyag.
Nagyrészt szénhidrátokat tartalmaz, de sok benne a C-vitamin és a mangán is, található benne még kalcium, foszfor is, és igen magas a keményítőtartalma.
A legtöbb maniókából készült élelmiszer természetes módon vegán és mentes a mogyoróféléktől, gabonáktól és gluténtól - ezért remek választás azoknak, akik allergiában vagy érzékenységben szenvednek.
Hogyan használjuk?
A manióka liszt fehér színű és semleges ízű, állaga finom, így remek sütési alapanyag, amelyet igen változatosan lehet felhasználni, és azok is bátran kísérletezhetnek vele, akik számára a legtöbb gabonaféle, illetve liszt tiltott.
A manióka lisztből készült élelmiszereknek nincsen erős, jellegzetes ízük: mindig azét veszik át, amellyel együtt főzik - vagy a feldolgozás során hozzáadott ízesítőszerekét.
A manióka liszt nem ugyanaz, mint a tápióka liszt
Habár időnként a manióka lisztet és a tápióka lisztet egymással felcserélhetően használják, valójában két egymástól eltérő lisztről van szó. A tápióka egy keményítő, amit a manióka gyökeréből nyernek mosási és pépesítési folyamatok által. A nedves pépet aztán kipréselik és egy keményítőtartalmú folyadékot kapnak. Amikor minden víz elpárolgott ebből, akkor a tápióka liszt maradt meg.
A manióka liszt a teljes gyökeret tartalmazza, egyszerűen meghámozva, kiszárítva és őrölve. Tehát több rostot tartalmaz, mint a tápióka liszt. Ebből pl. tortilla is készíthető, ami a tápióka liszttel nem volna lehetséges.
Érdekesség: A manióka feldolgozatlan formában, tehát nyersen mérgező, mivel leveleiben és gyökereiben is úgynevezett cianidot képező cukorszármazék („hidrociánsav”) található, így ahhoz, hogy biztonságos legyen a fogyasztása, először meg kell hámozni, majd fel kell dolgozni akár áztatással, akár főzéssel vagy fermentálással. A késztermékek teljes biztonsággal fogyaszthatók.
Receptek manióka liszttel

Hamis tejbegríz manióka liszttelGrízes tészta
Diótorta
Feketebab-gombócok
RAKD A KOSÁRBA MOST ÉS FOLYTASD A NÉZELŐDÉST
Cikkszám: 20725
Paraméterek
100g manióka liszt tápértéke | |
Energia KJ-ban | 648 |
Energia Kcal-ban | 154 |
Zsír | nyomokban |
- amelyből telített zsírsav | nyomokban |
Szénhidrát | 38g |
- amelyből cukor | 7g |
Rost | 1,4g |
Fehérje | 1,4g |
Só | 0g |