Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Ez a weboldal sütiket használ - sütik engedélyezése
Termékek Menü

Málnás és banános rizspuding nyers rizstejből recept

   
Gluténmentesen elkészíthető, vegán édesség, ami ünnepi desszertként is megállja a helyét. 
Kevés hozzávalóból, kevés munkával, olcsón előállítható, semmiféle furfangot, bonyolult konyhai trükköt nem kell hozzá bevetnünk.

A nyers rizstej készítésének módját egy előző posztunkban már leírtuk ezen az oldalon. Itt most annyit ismételnénk meg belőle, hogy a rizst egy éjszakára be kell áztatni, másnap alaposan megturmixoljuk, leszűrjük. Kicsit ülepítjük. A tetejéről 1 liternyit tejként használhatunk italok és turmixok készítéséhez, főzéshez. A kissé leülepedett sűrűbb részből készíthetjük a pudingokat. Selymes, lágy, krémes, jól ízesíthető pudingalapot tudunk pici forralással készíteni, amit aztán tetszés szerint tovább dúsíthatunk gyümölcsökkel.

Nagyon fogjátok szeretni.

Mi málna és banán ízesítésű pudingot készítettünk, de bármilyen idénygyümölccsel próbálkozhatunk, a rizsalaphoz minden passzol. Talán azt érdemes betartani, hogy valamilyen fehér színű cukorral, cukorpótlóval édesítsük, úgy lesz a pudingunk igazán szép színű. Barna cukrokkal is nagyon finom, de be kell kalkulálni, hogy ezek a pudingunkat kissé barnásra színezik. Mi eritritolt használtunk, de tényleg más is jó.

Mi egy bögre beáztatott rizsből, 1.5 liter vízzel készítettünk rizstejet, hagytuk kicsit ülepedni, körülbelül 1 liternyi tejet leöntöttünk róla. A visszamaradó sűrű, leülepedett „rizsporból” néhány pillanat alatt, megforralva készítettünk pudingalapot.


Ha a rizstejet nem ülepítjük le, akkor is elkészíthető a puding. Ez esetben az elkészült tejet kissé összerázzuk és a szükséges mennyiségű tejből készítjük a pudingok alapját. Ez is pazarul besűrűsödik pár pillanatnyi főzéssel és krémes alapot biztosít a különféle pudingjainkhoz.

Hozzávalók 4 – 5 dl pudingalaphoz

0.5 dl rizstej készítéskor visszamaradt leülepedett, krémes rizsmassza vagy ülepítés nélküli rizstej
3-4 evőkanál vagy akár kevesebb fehér színű cukor/cukorpótló (mi eritritolt használtunk)
1 kávéskanál vaníliakivonat
pici
Csipetnyi kardamom (el is maradhat)



Elkészítés

1. A rizstejet forraljuk meg, habverővel keverjük a forrás teljes ideje alatt. A főzés elején úgy fog tűnni, mintha csomósodna, de bátran keverjük tovább, adjunk hozzá még fél bögre vizet, ha szükséges, a végére tükörsima, egyenletes állagú, sűrű masszát kapunk.
2. A masszát hűtsük ki kissé.
3. A kihűlt masszához (pudingalaphoz) turmixoljunk bármilyen gyümölcsöt, gyümölcsöket…
Mi elfeleztük és feléhez egy banánt, feléhez egy kis doboz málnát turmixoltunk.
4. Dúsíthatjuk, díszíthetjük tovább olvasztott csokival, növényi habbal, egészben hagyott gyümölcsökkel, mentalevéllel, citromfűvel.

Egészségünkre!




A málnás és banános rizspuding nyers rizstejből recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.