Leírás
Mákolaj, hidegen sajtolt
A mákolaj 100% mákból hideg sajtolásos eljárással készül. A mákolaj fogyasztása számos előnnyel bír. Telítetlen zsírsav tartalma által csökkenti a rossz és növeli a jó koleszterinszintet. Stresszcsökkentő hatást tulajdonítanak neki: fokozhatja az agy teljesítőképességét, erősítheti az idegeket és nyugtató hatással rendelkezik. Támogatja az immunrendszer működését, ezáltal segít a szervezet ellenállóképességének növelésében. Antioxidáns hatású, segíti a szervezetet a szabadgyökök elleni védekezésben.
De használhatjuk a bőrre is külsőleg: segít szebbé tenni, felgyorsíthatja a sebgyógyulást, csökkentheti a gyulladást. Ajánlott töredezett, száraz bőrre.
A mákolaj vitamin és ásványianyag tartalma
Sok E-vitamint tartalmaz, ami egy erős antioxidáns, jó hatással van az agyra és a szívre, jót tesz a bőrnek is.
Bár a mákszemek gazdag vas és kalciumforrást jelentenek, azonban a mákolaj nem tartalmazza ezeket, mivel a sajtoláskor csak a zsíroldékony anyagok kerülnek az olajba.
A mákolaj legnagyobb részben linolsavat, emellett olajsavat tartalmaz.
A MÁKOLAJ ELŐNYEI
• Hidegen sajtolt
A mákolaj konyhai felhasználása
Kellemes ízű olaj, amelyet felhasználhatunk salátákhoz, különböző önteteket készíthetünk vele, de akár péksütemény vagy palacsinta is készülhet vele.
Nyomokban mandulát, szezámmagot, diót tartalmazhat.
Paraméterek
100g mákolaj tápértéke | |
Energia KJ-ban | 3452 |
Energia Kcal-ban | 839 |
Zsír | 100g |
- amelyből telített zsírsav | 12g |
Szénhidrát | 0g |
- amelyből cukor | 0g |
Fehérje | |
Só | 0g |
Egyszerű recept mákolajjal
A legegyszerűbb recept mákolajjal
Kalácsszeleteket vagy kenyérszeleteket kenjünk meg mézzel és mákolajba mártogatva, esetleg gyömbértea mellé fogyasszuk el. Egyszerű, finom, és nem utolsósorban: egészséges.