Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Lenhabbal készült datolyás mogyorókrém recept

   
Gluténmentesen elkészíthető, vegán pohárkrém. A képen látható krémet, a mostani kedvencünk felhasználásával, lenmagból készült növényi habbal készítettük.

A lenhab nem csak tökéletesen pótolja a tejszínt, de szerintünk annál finomabb is, tiszta növényi forrásból elkészíthető, minden különösebb hókuszpókusz nélkül felverhető, állagát másnapra is megtartja, könnyű, a vele készült krémeket, habokat lazává, omlósan/olvadósan krémessé varázsolja. A csicseriborsóléből készült habbal ellentétben szinte korlátlan mennyiségben készíthető, nem kell érte feláldoznunk minden esetben egy csicseriborsókonzervet, hogy aztán a kiszűrt borsó hetekig a mélyhűtőben parkoljon.

Készítése egyszerű, bár kissé időigényesebb más növényi haboknál.

A korábban készített mangós csokikrém receptjénél a lenhab készítését részletesen leírtuk, ebben a receptben nagyvonalúan megismételjük. A recept alatti linkre kattintva elolvashatjátok részletesebben is.

Hozzávalók 1 liternyi lenhab (lenfehérje) alapanyaghoz

1 bögre lenmag
9 bögre víz



Hozzávalók a datolyás mogyorókrémhez

2 dl-nyi lenfehérje a krémhez + 1 deciliter a tetejére, a díszítéshez
1 bögre előzőleg forró vízbe áztatott datolya
2 evőkanál mogyorókrém
esetleg kókuszcukor / más cukor / cukorpótló, ha nem éreznénk elég édesnek a datolyától
1 csipet
1 leheletnyi borkő (el is maradhat)

Elkészítés

A lenfehérje elkészítése:
A lenmagot a vízben forraljuk 45 percig. Ne fedjük be, hagyjuk, hogy elfője nagyjából a fele levét.

A főtt lenmagot egy sűrű szitán szűrjük ki a levéből, a visszamaradó kocsonyás, tojásfehérje állagú, nyálkás anyag a lenfehérje, ez a habalapanyag, amelyet hűtsünk ki. Üvegezzük be, amit nem használunk el. Minél hidegebb a habalapanyagunk, annál könnyebben és rövidebb idő alatt felverhető. A beüvegezett habot néhány napig még felhasználhatjuk.

A datolyás mogyorókrém elkészítése:
1. Két deciliternyi lenfehérjét verjünk fel, egészen addig, amíg csúcsokat képez. A jól felvert hab az edénnyel együtt megfordítható, az edényből nem csúszik ki, úgy viselkedik, mint a jól felvert tojásfehérje. Vigyázzunk az edény makulátlan tisztaságára, ne kerüljön bele semmilyen kis szennyeződés vagy víz. Elektromos habverővel dolgozzunk.
2. A folyamat vége felé belekeverhetünk 1/2 mokkáskanálnyi borkövet, gyorsabban felverődik, még stabilabb a hab, de nem okvetlen szükséges.
3. A datolyát kevés áztatóvízzel, a mogyorókrémmel és az esetleges cukorral turmixoljuk meg.
4. A datolyaturmixot apródonként adjuk a habhoz, gondosan elkeverve minden egyes adagot.
Kész a mogyorókrém most már adagolható, hűtőbe tehető.
5. Tálaláskor verjünk fel 1 deciliternyi lenfehérjét, halmozzuk a krém tetejére, szórjuk meg csokival vagy locsoljuk meg hígított mogyorókrémmel.
Fenséges.

Egészségünkre!





A lenhabbal készült datolyás mogyorókrém recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés