Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Lencsefasírt recept


Vegán barátainknak készítettük el először ezt az ételt, azóta gyakori „vendége” lett a konyhánknak.

Nagyon ízletes, laktató, olcsó, mutatós étel, ha a lencsét előző nap megfőzzük, hamar elkészül, kockázatmentes, egészen biztosan finomra sikerülő, elronthatatlan étel. 

Mi az elkészítéskor őrölt mandulát használtunk, de elkészíthető dióval, napraforgó-maggal, kesudióval is.

Vegán változatban készítettük, de 1 tojással is összefoghatók a hozzávalók, ha nem feltétlen szükséges, hogy az étel vegán legyen.

Hozzávalók a lencsefasírthoz 4 fő részére

1 löttyintésnyi étolaj
1 közepes nagyságú, felkockázott hagyma
3-4 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 közepes nagyságú sárgarépa reszelve
1/2 kaliforniai paprika vagy 1 egész kápia
5 darab aszalt paradicsom őrölve vagy apróra törve
1 mokkáskanál bors
1 kávéskanál bazsalikom, oregánó, kakukkfű, kömény keveréke
3 evőkanál inaktív étkezési élesztő
1 nagy evőkanál paradicsompüré
1.5 csésze főtt lencse
1 csésze őrölt mandula
ízlés szerint (kóstolgassuk)
BBQ szósz (gluténmentes, vegán változat)



(Az általunk felhasznált alapanyagok alapvetően gluténmentesek, de a gluténintoleranciával küzdők minden esetben olvassák el a hozzávalók csomagolásán található információkat is.)



Elkészítés


1. Előző nap áztassuk be a lencsét, ha van időnk főzzük is meg. A beáztatott lencse hamar, 10 perc alatt megfő. Szűrjük és csepegtessük le.
2. Az olajon pirítsuk meg a hagymát, fokhagymát, adjuk hozzá a fűszereket és a paradicsompürét is.
3. Tegyük bele a szószba a lencsét, alaposan keverjük el. Kavarjuk és süssük néhány percig, majd adjuk hozzá az őrölt mandulát is, keverjük el alaposan. Ha nagyon sűrű és száraz a keverék adagoljunk hozzá apródonként kevés vizet, de tartsuk szem előtt, hogy sűrű, formázható maradjon a massza, hiszen úgy tudunk majd fasírtgolyókat formázni belőle.

4. A masszát nagyvonalúan, botmixerrel turmixoljuk egy kicsit, de csak annyira, hogy bőven maradjanak benne egész lencseszemek, véletlenül se legyen a massza homogén.
5. Formáljunk golyókat, ízlés szerint kisebb vagy nagyobb fasírtokat, amelyeket helyezzünk olajozott sütőpapírral bélelt tepsire.
6. Öntözzük meg a fasírtokat a BBQ szósszal.
7. 180 fokos sütőben körülbelül 30 perc alatt sül meg, de ez függ a golyóbisok nagyságától.
8. Nem kell aggódnunk, hogy a fasírtjaink sületlenek maradnak, hiszen minden, amit beletettünk már előre főzött vagy nyersen is ehető volt. Akkor tekinthető a legoptimálisabbnak, ha a BBQ szósz szépen rápirul.

Jó étvágyat!



A lencsefasírt recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés