Elkészítésük nem nehéz, hidegen és melegen egyaránt finom, mondhatni a tíz ujjunkat is megnyaljuk utána.
Próbáljátok ki, nem csak étvágygerjesztően, mutatósan tálalható, de a kicsit füstös, édeskés grillszósztól fantasztikusan finom is.
Mi nem serpenyőben, hanem sütőben sütöttük, egyrészt mert nem szeretjük a konyhában a zsírszagot, másrészt szeretjük, ha az ételünk nem túlságosan zsíros. Harmadrészt ezek a kolbászkák szépen megformálhatók, de tojás nélkül készült, rusztikus állaguk okán, a serpenyőben morzsálódás nélkül nehezebben forgathatók. Természetesen serpenyőben is megsüthetők kíméletes forgatással és egy jó fordítólapáttal.
Hozzávalók 6 kolbászhoz
1 bögre (2,5 dl) napraforgómag3 evőkanál apró szemű zabpehely
2 evőkanál olvasztott kókuszzsír / olívaolaj / más olaj
1.5 evőkanál őrölt lenmag 4-5 evőkanál vízbe áztatva (lentojás)
1 evőkanál szójaszósz
1 kis evőkanál miso
1 kávéskanál (lehet kicsit több) datolyaszirup / növényi szirup
1 kávéskanál folyékony füst
1 kávéskanál piros porpaprika
1/2 kávéskanál őrölt kömény
1/2 kávéskanál fokhagymapor
1 evőkanál BBQ fűszerkeverék
Hozzávalók a fűszeres szószhoz
2 evőkanál kókuszzsír / olívaolaj / napraforgóolaj
1 nagyon nagy evőkanál paradicsomszósz
1 evőkanál szójaszósz
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 mokkáskanál fokhagymapor
1 lapos kávéskanál barna cukor / más cukor (el is maradhat)
1 kávéskanál folyékony füst
Bármilyen fűszer még, amit szerettek és ehhez a szószhoz el tudtok képzelni.
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
ismerd meg bulkshop boltjainkat»»»
A napraforgó kolbászkák elkészítése
1. A kolbászkák elkészítése:Minden száraz hozzávalót tegyetek az aprítógépbe és őröljétek össze durvára. Maradjanak benne egész magok is. (Ha nincs aprítógép, kávéőrlőben őröljétek durvára a napraforgót és a zabpelyhet.)
Az aprított száraz anyagokhoz tegyétek hozzá a a nedves összetevőket és gyúrjátok jó alaposan össze. Ha nagyon morzsálódós lenne a massza, tegyetek még hozzá kevés vizet.
Hagyjátok az összegyúrt masszát 10-15 percig állni.
Béleljetek ki egy tepsit sütőpapírral, a papírt nagyon enyhén olajozzátok meg.
Gyúrkásszatok kolbászkákat, a tepsiben a tetejüket kenjétek vagy fújjátok le olajjal.
Süssétek 180 fokon 20 percig. Figyeljetek rá, ne égjen meg, de ha megérintitek legyen egy kissé kemény a kérge.
A sütés után ki kell hűteni, úgy lehet őket jól megforgatni a szószban, melegen könnyen szétesnek.
2. A szósz elkészítése:*
Mindent tegyetek egy serpenyőbe, alaposan kavarjátok össze és forraljátok 1 percig, amíg megváltozik kicsit a színe.
3. Az elkészült szószt kicsit hűtsétek le és forgassátok meg benne a kolbászokat. A kolbászok nagy tempóban szívják fel a szószt, ettől a kérgük is megpuhul kissé.
4. Ha melegen szeretnétek fogyasztani, a sütőben vagy a mikróban melegítsétek kicsit vissza.
Megjegyzés:
*Ha fogyasztáskor is szeretnétek a szósszal meglocsolni a kolbászkákat, akkor dupla mennyiségű szószt készítsetek.
Jó étvágyat!
A napraforgó kolbászkák grillfűszeres mázzal recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: VEGÁN KOLBÁSZOK | ÉTELEK
TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA