Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Kókuszkaramelles, kókuszkrémes mandulatorta recept

   
Hagyományosan, gluténmentesen, vegán életmódba beilleszthetően is elkészíthető torta.

Kókuszkaramellel öntöztük meg, ami nem csak mutatóssá, de különlegessé is tette az ízét. A kókuszkaramellnél finomabb dolog aligha akad a édességek között. Mi most először készítettük el, de mostantól gyakori kiegészítője lesz a süteményeinknek. Csak azt sajnáljuk így utólag, hogy amikor a tortát a kókuszos krémmel összeállítottuk, a krém tetejére, a torta belsejébe nem locsoltunk belőle. Ti, ha elkészítitek, még megtehetitek. Mi a szeletelés után, az egyes szeletekre is csorgattunk belőle. Nagyon finom volt. Ha egyszer elkészítitek a kókuszkaramellt, mindig fogtok tartani majd a hűtőben, annyira finom, sokoldalúan felhasználható.

A torta önmagában is jól sikerült, a tésztája tojás nélkül is szellős, levegős, puha, szép színű. Ha még futja az erőtökből egy csicseriborsóléből készült pavlovát is süthettek a tetejére hab helyett. Aligha lehet majd ízben és látványban felülmúlni. Igazi ünnepi süti, ünneplő ruhában, dekoratív kalappal, mondhatni, megkoronázva.

A Pavlova elkészítését lásd: https://www.bulkshop.hu/receptek/mini-pavlova-tortacskak-recept

A vegán hab és vajkrém leírását és videóját nézzétek meg a recept és az elkészítési leírás végén.

Hozzávalók 2 tortalap elkészítéséhez

20 dkg mandulaliszt vagy apróra őrölt mandula (1.5 csésze)
20 dkg fehér búzaliszt vagy gluténmentes lisztkeverék (ezúttal előre bekevert, bolti)
10 evőkanál olvasztott kókuszzsír vagy 10 dkg növényi margarin a lisztben elmorzsolva
2.5 dl teljes zsírtartalmú kókusztej (1 bögre)
4 evőkanál eritritol vagy más fehér cukor, cukorféleség
1 kisebb citrom leve (ez elmaradhatatlan)
2 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál vanília
2 evőkanál almasűrítmény (mi DM-est használtunk) / nem vegánok használhatnak 1 tojást



Hozzávalók a krémhez

1 bögre előre áztatott kesudió
1 bögre apróbbra őrölt kókuszreszelék
1 kókuszkrém kemény, zsíros teteje a dobozból (a többit használjuk a süti tésztájához)
4 evőkanál vagy több fehér cukor, cukorféleség, eritritol porrá őrölve

Hozzávalók a kókuszkaramellhez

1 doboznyi (4 dl kókuszkrém)
4 nagy evőkanál kókuszcukor
1 lapos evőkanál kókuszzsír
1 kávéskanál vaníliakivonat

Elkészítés

1. Előkészületek
Készítsük el a kókuszkaramellt. A karamellkészítés 45-50 percet vesz igénybe. Ezzel kezdjünk, akár előző nap, napokban is elkészíthetjük.
A sütőt 180 fokra melegítsük elő.
Béleljük ki a sütőformát papírral. (Ez fontos, a papír segítségével mozgatjuk a meleg tortalapot.)
Áztassuk be forró vízbe a kesudiót.
Őröljük meg kávédarálóban egy kicsit a kókuszreszeléket (ne porrá)
2. A tortalapok elkészítése:
A tésztánál leírt hozzávalók 2 tortalap elkészítéséhez elegendőek. Ha van két egyforma sütőformánk a bekevert tésztát felezzük el és süssünk egyszerre két közelítőleg egyforma tortalapot.
Ha nincs két egyforma sütőnk, a bekevert tésztát felezzük el és süssük két részletben, de ez esetben fontos, hogy a második adaghoz a sütőport és szódabikarbónát csak a sütéskor keverjük hozzá.
Megtehetjük azt is, hogy a tésztamennyiséget egyszerre, egy formában megsütjük - ez esetben hosszabb lesz a sütési idő - és a kisült lapot a kihűlés után derékban elfelezzük. Ez esetben nagyon fontos, hogy az elfelezéssel várjuk meg, amíg kihűl, mert a tojás nélkül sült lap könnyen törik. Kihűlés után viszont könnyedén elvágható.
3. A tortalapok elkészítésénél kövessük a szokásos utat, a száraz hozzávalókat is és a folyékony hozzávalókat is egy külön edényben keverjük össze, majd ezt egyesítsük.
4. Hamar tegyük a sütőbe. A tortalapok 15 -17 perc alatt sülnek.
5. A lapokat a bélelőpapír segítségével emeljük ki a formából és szigorúan várni kell velük a kihűlésig.
6. A krém elkészítése:
A kókuszkrémben keverjük el a választott cukrot és győződjünk meg kóstolással arról, hogy elolvadt a cukor, nehogy ropogós legyen a krémben.
Az áztatott, leszűrt kesudiót a megcukrozott kókuszkrémmel a gépek teljesítményétől függően a lehető legsimábbra turmixoljuk össze.
7. A kókuszkaramell elkészítése:
A hozzávalókat - a kókuszzsír kivételével - keverjük össze, lassú tűzön, időnként megkeverve 45 percig kell főzni, legalább a feléig el kell forralni.
A főzés után, még melegen vagy langyosan kell hozzákeverni a kókuszzsírt. A sűrítmény a hűtőben még továbbsűrűsödik
8. A torta összeállításához javasoljuk, hogy a krém felületét is locsoljátok meg a karamellel.
9. Díszítsétek a tortát az elveitekhez illeszkedő, a diétátokba belepasszoló növényi habokkal.
Egyféle növényi hab elkészítését nézzétek meg az alábbi videón:
https://www.gretchensveganbakery.com/aquaflaxa-swiss-meringue-buttercream/

Jó étvágyat!





A kókuszkaramelles, kókuszkrémes mandulatorta recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés