Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Kókuszgolyó eperzselés bundában recept

   
Gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba illeszthető sütés nélkül készült desszert.

Nem győzünk betelni a piacokon frissen megjelent eperrel. Minden nap veszünk, minden nap eszünk és készítünk belőle valamit.  Most éppen eperzselés bundába bújtatott kókuszgolyókat, amelyek belsejébe is bőségesen aprítottunk a zseléből. Nagyon finom lett, ha csak egy receptet is elkészítetek a tavaszi ajánlatainkból, ezek legyenek azok. 

Az intenzív kókuszíz a savanykás eperzselével nagyon jó párosítás, ízekben gazdag, zamatos, puha, cseppet sem tömör. Az elkészítés egyszerű, nem időigényes, bár az igaz, hogy a kókuszgolyók belsejébe aprítandó eperzselét el kell készíteni előző nap vagy órákkal előbb, hogy szeletelhetőre szilárduljon.

Mi eperzseléből mindig egy nagyobb adagot készítünk és különféle édességek, krémek, müzlik ízesítésére és díszítésére használjuk. Pazarul mutat az édes rizsételeken, kásákon, az édes kölesen.

Nem csak finom, hanem nagyon szép, mutatós édesség is, a hófehér kókuszgolyókból szinte kiragyognak az eperzselé darabok.

Mi a zselét agaragarral készítettük, de a nem vegánok nyugodtan használhatnak zselatint.

Az agaragar könnyen oldódó, nagyon jó kocsonyásító, egészséges. Az adagolásához iránymutatásként annyit, hogy 2.5 deciliter, vagyis egy bögre folyadékhoz, gyümölcspéphez, tortakrémhez kell adni belőle 1 kávéskanállal, ha lágyabb zselét szeretnénk.  Ha szeletelhető zselét akarunk, akkor ugyanehhez a mennyiséghez 1.5- 2 kávéskanálnyit adjunk. Az agaragar akkor tudja kifejteni zselésítő hatását, ha 1-2 percig forraljuk, hidegen, főzés nélkül nincs ilyen hatása.

Hozzávalók a szeletelhető zseléhez:

1 bögre turmixolt eper
1 evőkanál eritritol / más fehér színű cukor, cukorpótló
2 kávéskanál agaragar

Hozzávalók a bevonathoz:

1 bögre turmixolt eper
1 evőkanál eritritol / más fehér színű cukor, cukorpótló
1.5 kávéskanál agaragar
1 bögre kókuszpehely

Hozzávalók a kókuszgolyóhoz:

7 evőkanál kókuszreszelék*
3 evőkanál kókuszliszt
1 nagyon púpos evőkanál kókusztejpor
1 nagy evőkanál kókuszzsír
1/4 bögrényi kókuszkrém
3-5 evőkanál eritritol / kevesebb, több, ízlés szerint / más fehér színű cukor, cukorpótló



Elkészítés

1. Előkészületek:
Előző este vagy néhány órával az elkészítés előtt készítsük el a szeletelhető zselét. A megturmixolt eperben keverjük el az agaragart és a cukorféleséget és forraljuk 1-2 percig. A besűrűsödött zselét hagyjuk kihűlni és tegyük a hűtőbe.
Ha nincs időnk, készítsük el a zselét és tegyük a mélyhűtőbe fél órára.
Daraboljuk fel a megkötött zselét kis kockákra.
2. Keverjük össze a kókuszgolyó hozzávalóit, jól gyúrható, összeálló masszát kell kapnunk, amelynek az állagát kókuszkrémmel tudjuk szabályozni. A massza a kókuszliszttől hajlamos megkeményedni, morzsalékossá válni, ilyenkor adjunk hozzá evőkanalanként kókuszkrémet.
3. A kókuszos masszához gyengéden keverjük hozzá a felkockázott eperzselét és gyúrjunk belőle golyóbisokat. (Lásd a képeket.)
4. A golyóbisokat hagyjuk állni és készítsük el a bevonatot. 1 bögre turmixolt epret keverjünk el 1.5 kávéskanál agaragarral Forraljuk 1-2 percig.
A tűzről levéve keverjük el benne a cukorféleséget.
5. Kavargassuk, amíg langyosra hűl, de semmiképpen ne várjuk meg, amíg megszilárdul. A langyos, még folyékony zselében forgassuk meg a kókuszgolyóbisokat és azon nyomban forgassuk meg kókuszpehelyben vagy kókuszreszelékben. (Lásd a képeket.)
6. Tálaljuk, díszítsük. Frissen és hűtve is nagyon finom.
Hűtőben 3 napig jól eláll.

Megjegyzések:
* Mi a kókuszreszeléket kissé apróbbra őröltük a kávédarálónkban. Apróbbra, de nem lisztté.

Jó étvágyat!




Az eperzselé recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:      

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.
A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés