Gyors linkek: Tallérok egy vagy kétféle lisztből Pirított hagymás kenyér tallérok Gluténmentes tallérok hozzávalók beszerzése
15 perces kenyér tallérok
1, Növényi alapanyagokból - olaj és cukor nélkül
2, Rostokban gazdag - útifű maghéjtól
3, Többféle lisztből is elkészíthetjük - gluténmentesen is
4, Kedvünk szerint ízesíthetjük, változatossá tehetjük
5, Eltartható
A recept ötlet abból született, hogy kedveljük a gyors és egyszerű - pár hozzávalós kenyérféléket, amiket a rohanós hétköznapokba is be lehet iktatni. Vendégváró falatkáknak is megállja a helyét, mindig nagy népszerűségnek örvend.
Az elkészítéséhez nincs sokféle dologra szükségünk,
egy keverőtálat és az általunk kiválasztott mérőedényt kell előkészíteni.
ISMERD MEG BULKSHOP BOLTJAINKAT»»» rendeld házhoz
Akciók»»» és újdonságok»»»
Alap recept hozzávalói - egy vagy kétféle lisztből
Mennyiség: kb 20 tallér, ami egy nagy sütőtepsi (42,5 x 38 cm)
60 g ( 1/3 bögre ) kukoricaliszt / kölesliszt / csicseriborsó liszt / sima fehér liszt*
120 g ( 3/4 bögre ) teljes kiőrlésű liszt vagy fehér liszt
1/2 tasak sütőpor ( 6 g )
1 evőkanál útifű maghéj
1 evőkanál lenmag pehely
1 teáskanál só vagy 2 teáskanál ételízesítő
3 dl víz
1 teáskanál almaecet
------
* Ha egyféle lisztből akarjuk készíteni, pl. normál fehér lisztből, akkor 1 jól púpozott bögrényit (180 g ) használjunk. 1 bögre liszt 150g, tehát ez egy 2,5dl méretű bögre, amit ha jól megpúpozunk, akkor kijön a 180g.
Elkészítés
1,Melegítsük elő a sütőt 200C-ra.
2, A száraz hozzávalókat tegyük egy tálba és keverjük el. A kimért vízhez adjuk hozzá az ecetet majd kavarjuk össze a liszt mix-szel. Az útifű maghéj sok vizet szív magába, így ha elsőre folyósnak is tűnik a mixünk, pár perc után már elkezd sűrűsödni.
3, Egy sütőpapírra adagoljuk, kanalazzuk ki a tallérokat.
4, Süssük 10-15 percig 180-200C-on légkeveréssel.
Tárolás
Ha kihűltek a tallérok, csomagoljuk be őket konyharuhába vagy tegyük őket jól záródó edénybe.
Nekünk ebben a légmentesen záródó tárolóban 2-3 napot elállt és finom, puha maradt.
Mi a liszteket és az egyéb száraz hozzávalókat is ezekben a légmentesen záródó BPA mentes tárolókban tartjuk.
Gyakori kérdések - válaszok
Nem jó az állaga?
Túl folyós lett? Tegyük félre 5 percre, hogy az útifűnek legyen elég ideje sűríteni. Ha még ezután is hígnak találjuk, akkor adjunk hozzá egy teáskanál útifű maghéjat, lenmag pelyhet és várjunk ismét 5 percet.
Túl sűrű lett? Adjunk hozzá 0,5 dl vizet
Ropogósabb lesz, ha adunk hozzá egy evőkanálnyi olajat
Nincs útifű maghéjam, mindeképp kell bele?
Az útifű maghéj főként akkor fontos, ha nem sima liszttel vagy teljes kiőrlésű liszttel dolgozunk, pl. kölesliszt, csicseriliszt, rizsliszt. Érdemes használni a fehér lisztekhez, mert növeli a rosttartalmát, így a emésztés valamint anyagcsere segítő, amellett, hogy a gluténmentes liszteknél állagot javít, így lesz "szivacsosabb" a kenyér tőle.
Miért kell ecet hozzá?
Nem az íze miatt, mert azt egyáltalán nem érezni a tallérokban, hanem amiatt használjuk, hogy a sütőpor jobban tudjon dolgozni főként a gluténmentes lisztek esetében.
őrölt lenmagot vagy egész lenmagot is tehetek bele?
A lenmagot össze kell törni vagy őrölni kell, hogy emészthetőbb formában jusson be a szervezetünkbe. Sokféle jótékony hatása mellett magas rost tartalma, emiatt is szeretjük minél többféle ételhez hozzáadni. Ha nincs otthon, akkor kihagyhatjuk a receptből.
tippek
A megadott mennyiségből 1 tepsi adag készül el, kb 20 tallér.
Használhatunk egyféle lisztet is, pl sima fehérlisztet vagy tönköly lisztet.
Ízesíthetjük pirított hagymával, fokhagymával, apróra vágott friss zöldfűszerekkel.
Még finomabb, ha adunk hozzá magvakat: tökmag, szezámmag, napraforgómag, lenmag, kendermag, chia mag
Pirított hagymás - fokhagymás kenyér tallérok
2 mérőkanál ( 60 g ) kölesliszt
4 mérőkanál ( 120 g ) teljes kiőrlésű liszt / sima liszt
1/2 tasak sütőpor ( 6 g )
1 evőkanál útifű maghéj
1 evőkanál lenmag pehely
2 teáskanál ételízesítő
2 teáskanál hagymapor
1 teáskanál fokhagymapor, vagy fokhagyma granulátum
1 evőkanál pirított hagyma
3 dl víz
1 teáskanál almaecet
------
Elkészítési mód ugyanaz, mint az alap receptnél.
Gluténmentes recept hozzávalói
Mennyiség: kb 20 tallér, ami egy nagy sütőtepsi (42,5 x 38 cm)
60 g ( 1/3 bögre ) kukoricaliszt / kölesliszt / csicseriborsó liszt / hajdina liszt
120 g ( 3/4 bögre ) barna rizsliszt
1/2 tasak sütőpor ( 6 g )
2 evőkanál útifű maghéj
1 evőkanál lenmag pehely
1 teáskanál só vagy 2 teáskanál ételízesítő
3,5 dl víz
1 teáskanál almaecet
-----
Elkészítési mód ugyanaz, mint az alap receptnél.
1,Melegítsük elő a sütőt 200C-ra.
2, A száraz hozzávalókat tegyük egy tálba és keverjük el. A kimért vízhez adjuk hozzá az ecetet majd kavarjuk össze a liszt mix-szel. Az útifű maghéj sok vizet szív magába, így ha elsőre folyósnak is tűnik a mixünk, pár perc után már elkezd sűrűsödni.
3, Egy sütőpapírra adagoljuk, kanalazzuk ki a tallérokat.
4, Süssük 10-15 percig 180-200C-on légkeveréssel.