Az eredeti receptekben mindenhol tehéntej szerepel az ital alapjául, de tudjuk, hogy ma már nagyon sokan tartózkodnak a tejivástól, vásárlóink között sok a vegán módon táplálkozó, ezért mi a receptet vegánosítottuk és növényi tejből (több féléből is) készítettük el. Természetesen a tejivók készítsék el nyugodtan tehéntejjel, úgy is nagyon finom lesz.
Mi saját készítésű kókusztejjel is elkészítettük. A kókusztej elkészítését lásd:
Kókusztej recept
Néhány ismeret az alapanyagokról:
A datolya „Bár alapvetően magas kalóriatartalmú gyümölcs, a fogyókúrában is jó szolgálatot tesz, hiszen kifejezetten édes ízével laktató, már néhány szem elnyomja az édesség utáni sóvárgást. Magas fehérjetartalma szintén biztosítja a jóllakottság érzését, továbbá az izmok építését is támogatja, így fogyás esetén segít, hogy a test a zsírtartalmából, ne pedig az izomtömegéből veszítsen.” (forrás: Femina)
A mandula „fontos energia- és tápanyagforrás. Gazdag olyan zsírsavakban, melyek csökkentik a "rossz" koleszterin szintjét. Tudományos kutatások kimutatták, hogy fontos szerepet játszik a vérkeringési zavarok és a szívinfarktus megelőzésében. A mandula nagyon jó E-vitamin forrás, nem kevesebb, mint 25 g-ot tartalmaz 100 g magban. Az E-vitamin erős zsírban oldódó antioxidáns, mely karbantartja a sejtfalakat és a bőrt, Nem tartalmaz sikért (glutint), jó alternatívát jelentve a lisztérzékenyek számára. Egész sor B-vitamin komplexumot tartalmaz (tiamin, riboflavin, niacin, pantoténsav, B6-vitamin), de jó adag folsav is van benne. Ezek az enzimek hatóerőként működnek a sejtekben zajló folyamatokban. Kiváló ásványi anyagforrás, foszfort, vasat, kalciumot, magnéziumot, mangánt, cinket és szeléniumot tartalmaz.” (forrás: Édenkert.hu)
Az indiai, datolyás, mandulás, fűszeres tej vegánososítva hozzávalói
1 pohár tejhez2.5 dl növényi tej (kókusz, rizs, mandula stb.)
2-3 király datolya vagy 5-6 aszalt datolya
6 szem mandula
fél mokkáskanál kardamom
fél mokkáskanál szerecsendió
fél mokkáskanál vanília
nézz körbe a webshopban (katt ide)»»»
A vegán indiai, datolyás, mandulás, fűszeres tej elkészítése
1. A datolyát folyó víz alatt alaposan mossuk meg.2. A mandula héját távolítsuk el. (Dobjuk forró vízbe, kicsi állás után könnyedén lejön a héja).
3. Minden hozzávalót tegyünk egy főzőedénybe és forraljuk nagyjából 3 percig.
4. A felforrt tejet turmixoljuk el alaposan, hogy az italunk sima legyen, ne legyenek benne manduladarabok.
5. Az ital melegen a legfinomabb.
Mi a tetejére tettünk egy kevés vegán habot is, de ez az eredeti receptekben nem szerepelt, de mi azt gondoltuk, hogy „ha már lúd, legyek kövér”.
Egészségünkre!
Az indiai, datolyás, mandulás, fűszeres tej vegánososítva recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban.
TOVÁBBI RECEPT JAVASLATOK NEKED
MÉG TÖBB RECEPT ITT: LEVESEK | PIZZÁK