Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Hús nélküli töltött káposzta recept


Sok családban elmaradhatatlan a karácsonyi ünnepi asztalról a töltött káposzta. A hagyományt valószínű az teremtette, hogy ez az étel előre elkészíthető, nem kell frissen főzni az ünnepek alatt, napokig eláll, az íze is napról napra intenzívebb, ahogy a hozzávalók összeérnek egymással.

Hús nélküli töltött káposzta sütőben sütve a karácsonyi asztalra

Mi most egy vegetáriánus változatot főztünk tojással, de a receptben szereplő egy tojást nyugodtan cseréljük le egy evőkanál kukorica- vagy más keményítőre, útifű maghéjra és ez esetben a vegán táplálkozásba is beilleszthető ételt tudunk készíteni.

A felhasznált alapanyagok gluténmentesek, de a gluténintoleranciával küzdők minden esetben olvassák el a hozzávalók csomagolásán olvasható információkat is.

Hozzávalók 6 töltött káposztához/ 3 fő részére

6 levél és 50 dkg aprózott savanyú káposzta
1 bögre főtt rizs (1/2 bögre száraz jázmin rizs)
40 dkg barna vagy fehér csiperke (vegyesen is lehet)
1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma
2 púpos evőkanál kendermag
1 csomag növényi tejszín
1 tojás vagy vegán változat esetén 1 evőkanál kukorica- vagy más keményítő / útifű maghéj

Fűszerek:
1 púpos kávéskanál füstölt paprika (fontos)
1 mokkáskanál folyékony füstaroma (elmaradhat) 1 mokkáskanál chili paprika
kevés őrölt kömény, bors, szerecsendió, bármilyen fűszer, amit szerettek,
ízlés szerint
1-2 evőkanálnyi szójaszósz (elmaradhat)



Elkészítés

1. Kétszeres mennyiségű zöldség alaplében vagy vízben főzzünk meg fél bögre rizst.
A könnyű, pillanatok alatt elkészíthető zöldség alaplé elkészítését lásd:
https://www.bulkshop.hu/receptek/zoldsegalaple-recept
Nem baj, ha a rizs nem teljesen puha, a káposztába töltve majd tovább puhul.

2. Készítsük el a gombát. Megtisztítás után a nagylyukú reszelőn reszeljük le. A megpirított hagymához és fokhagymával együtt pároljuk meg, szűrjük le a felesleges levet, ami a párolás során keletkezik. Tegyük a levet félre.

3. A rizst, a megpárolt gombát, a kendermagot tegyük egy tálba, adjuk hozzá a többi hozzávalót és gyúrjuk, keverjük masszává. Ha a massza kissé híg lenne tegyünk hozzá 1 lapos evőkanál kukoricakeményítőt vagy útifű maghéjat.

4.Töltsük a masszát a levelekbe.

5. Egy tepsi alját béleljük ki az aprózott káposzta felével (esetleg aprózzuk tovább). Locsoljuk meg a növényi tejszínnel és öntsük rá a gombák félretett levét. Helyezzük rá a megtöltött káposztákat.

6. Fedjük be az aprózott savanyú káposzta másik felével, locsoljuk meg a növényi tejszínnel és 1-2 evőkanálnyi szójaszósszal. Fedjük be alufóliával, amit a sütés utolsó 10 percére leveszünk a tepsiről.

30-40 percig süssük.

Jó étvágyat!



A hús nélküli töltött káposzta recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés