Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Ez a weboldal sütiket használ - sütik engedélyezése
Termékek Menü

Hosszan kelesztett teljes tönkölykenyér recept

   
Az ebben a receptben bemutatott kenyér olcsó, laza - ahogy az a képeken is látszik -  megemelve nem nehéz, nem elrághatatlanul kemény, nem savanykás, ahogy azt sokszor a vásárolt kenyereknél tapasztaljuk. Azért persze nem olyan, mint a finomított fehér lisztből készülő, annál tömörebb kicsit rendkívül intenzív ízű, magas tápértékű, laktató, másnap is finom, nem morzsálódó, szépen szeletelhető.

Vegán szendvicskenyér

Ezek a teljes kiőrlésű tönkölylisztből készült kenyérkék annyiban különlegesek, hogy a sokáig tartó kelesztés következtében állagukban nem hasonlítanak más teljes kenyerekre. Hiszen ahhoz vagyunk szokva, hogy az üzletek polcain sorakozó, de akár a magunk sütötte teljes kenyerek is, megemelve nehezek, állaguk tömör, nem lukacsosak, nem lazák. Legalább is, ha valóban teljes őrlésűek, mert az üzletekben a leggyakoribb „barna” kenyér is általában valamilyen sütőszerrel felfújt, rengeteg adalékanyagot tartalmazó és általában malátával vagy más színezékkel festett. Nagyon kevés az „igazi”, ha igazi, akkor viszont nagyon drága.

Nálunk 1 kg teljes tönkölyliszt 470 Ft. A két kis kenyérhez 25 dkg lisztet használtunk. A kenyérkéink hozzávetőlegesen 120 forintba kerülnek.

Akkor érdemes megsütni, ha előző este be tudjuk keverni, mert legalább 10 óra kell a kelesztéséhez.
Ha este vendégeket várunk megtehetjük, hogy reggel keverjük be és a vendégek érkezésének idejére van friss kenyerünk.

Hozzávalók 2 körülbelül 20 cm-es bagettformájú kenyérhez

25 dkg teljes tönkölyliszt
1/2 csomag porélesztő
1 kávéskanál vagy ízlés szerint
annyi langyos víz, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk, amely nem ragad, szép kis cipóvá formálható
Semmi más nem kell hozzá, csak türelem.



Elkészítés

1. A hozzávalókat összeöntjük, összekeverjük, de nem dagasztjuk vagy gyúrogatjuk.
2. Cipócskát formálunk belőle és nagyjából 9 órát parkoltatjuk. Gondosan takarjuk le, hogy ne száradjon ki.
3. 9 óra múlva megformázzuk, bélelt tepsibe helyezzük és újabb 1 órán át kelesztjük.
4. 220 fokos forró, előmelegített sütőben kezdjük sütni, nagyjából 5-7 percig. 200 fokra mérsékelve a hőt, sütjük még 10-12 percig. Mi mielőtt kivettük megkopogtattuk.

Jó étvágyat!





A hosszan kelesztett teljes tönkölykenyér recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.