Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Ez a weboldal sütiket használ - sütik engedélyezése
Termékek Menü

Hogyan főzzünk tökéletes basmati rizst?

   
Az „igazi” basmati rizs Indiában és Pakisztánban terem, zömében ezekről a helyekről kerül a világ konyháira. A Bulkshopban árusított basmati rizs hazája Pakisztán.

A basmati rizsnek közepes a glikémiás indexe (56 és 69 között), kevésbé emeli a vércukorszintet, így fogyasztása sokkal egészségesebb összehasonlítva más gabonákkal és a fehér lisztből készült termékekkel szemben, diétában kitűnően alkalmazható.

Fontos B-vitaminokat tartalmaz. Segít a szív, az izmok és az idegrendszer normális működésének fenntartásában. A rostjai segítenek csökkenteni a koleszterin- és a vércukorszintet.

A basmati rizs az egyik legfinomabb rizsfajta, amikor rizsköretről van szó. Minden receptben felhasználható, amit rizzsel szeretnénk tálalni. Erős aromája miatt különösen jól megy ázsiai szószos ételekhez, currykhez, de mint ilyen, a mi magyaros, fűszeres ételeinknek is kiváló kísérője.

Hosszú és pergő szemű rizsként nem igazán ajánlott rizottókba, édességekbe (pl. tejberizs) és szusi mellé.

A hosszú szemű basmati rizs mindenféle hókuszpókusz nélkül, könnyen főzhető pergőre. A főtt basmati rizsszemek nem ragadósak, főzés után kétszeresükre nőnek.

Főzés előtt alaposan meg kell mosni, kétszer-háromszor, de a hagyományos indiai konyhában fél óráig is áztatják. A gabonák, a hüvelyesek, a magvak és a diófélék számtalan olyan anyagot tartalmaznak, amelyek gátolják a tápanyagok felszívódását. Áztatással nagy mértékben növelhetjük ezek tápanyagértékét.



Basmati rizs tökéletes főzése

Ezzel a módszerrel igazi pergő, indiai rizst lehet főzni. Az áztatással együtt kicsit időigényes, de az eredmény bőven kárpótol.

1. Mossuk meg jól a rizst hideg vízben. Folyó víz alatt, alaposan, amíg teljesen tiszta, már nem tejszerű lesz az öblítő víz.
2. Áztassuk be a rizst hideg vízbe legalább fél órára.
3. Egy közepes edényben forraljunk fel vizet és sózzuk ízlés szerint. A víz mennyisége attól függ, hogy mennyire akarjuk puhára főzni a rizst. Mindig a csomagolt száraz rizshez kell viszonyítani, 1 bögre rizshez 1,3 bögre víz keményebb, míg 1,4 bögre víz puhább basmati rizst fog eredményezni. A magyar ízlés kevésbé szereti a kemény rizst, ezért azt javaslom, hogy először 1:1,4 vagy inkább 1:1,5 aránnyal kísérletezzünk.
4. Szűrjük le a rizsről az áztató vizet és tegyük át a forrásban lévő vízbe. Nagy lángon főzzük, amíg a víz ismét felforr, ekkor fedjük le és vegyük le a lángot a lehető legkisebbre. Ne keverjük meg a rizst!
5. Főzzük 11 percig, majd kapcsoljuk le alatta a lángot (vagy villanytűzhely esetén húzd félre), és hagyjuk5 percig pihenni.
6. Egy villával lazítsuk fel és tálalható.

Basmati rizs főzése egyszerűen

Az egyszerű főzési mód esetében a basmati rizst főzzük úgy, ahogy az olaszok a tésztát, az alábbiak szerint.

1. Egy nagy lábasban forraljuk fel jó adag vizet, legyen legalább a rizs mennyiségének a 10-szerese. Ízlés szerint sózzuk.
2. Amikor a víz forr, tegyük bele a jól megmosott rizst. Ennél a módszernél nem kell a riszt előzőleg áztatni.
3. Lefedett edényben, a legkisebb elérhető hőmérsékleten főzzük a rizst 11 percig.
4. 11 perc után szűrjük le, mint a főtt tésztát. Azonnal tálalható.

Az eredmény finom, illatos Basmati rizs, de ennek a módszernek azért a legfőbb előnye mégiscsak a gyorsaság és az egyszerűség. A rizsszemek enyhén tapadni fognak, és a leöntött főzővízzel egy keveset az aromából is elveszítesz.

(A basmati rizs tökéletes főzésének útmutatásait a „Rántott hús wokban” oldalról zömében szószerint vettük át.)

Mi mind a két főzési módot kipróbáltuk, mind a kétféle köretet nagyon jónak találtuk, de nekünk a fentebb írtakból a legalább 1:1.5 főzővíz arány jött be igazán.

Jó étvágyat!




Basmati rizs kedvező áron megvásárolható a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.

A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Üzleteink

Bulkshop üzleteink címe 

1193 Budapest, ÜLLŐI út 250.
1133 Budapest, PANNÓNIA u. 76. 
1116 Bp, NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

Boltjainkban a webáruházban kapható
termékek helyszínen megvásárolhatóak.

 Telefon: 20 / 613 2535 (Üllői)
         20 / 547 1977 (Pannónia)
    20 / 547 1977 (Nándorfejérvári)
NYITVA TARTÁS - KÉPEK A BOLTOKRÓL





500 Ft-os AJÁNDÉKKUPON boltjainkban

       ---   RÓLUNK MONDTÁ(TO)K   --- 

Bulkshop facebook