Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü
Hántolt árpa (árpagyöngy / gersli) 1kg

Hántolt árpa (árpagyöngy / gersli) 1kg

Ár:
320 Ft (252 Ft + ÁFA)

(320 Ft/Kg) - RAKTÁRON
Fehérje: 11g / 100g

A hántolt árpa (árpagyöngy vagy gersli) a gabonafélék között a legnagyobb mennyiségben tartalmaz nyomelemeket. Magas rosttartalmú.

Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!

Az árpagyöngy  - más néven gersli -  méret szerint osztályozott hántolt árpa. Az árpaszemeket ma már hántolóüzemekben hántolják és osztályozzák.
Az árpa fogyasztása kedvezően hat a vércukor- és a koleszterinszintre. Fontos tudni, hogy a gabonafélék közözött az árpa tartalmaz legnagyobb mennyiségben nyomelemeket. Gazdag káliumban, kalciumban, magnéziumban és foszforban. Rendkívüli rosttartalma miatt kedvezően hat az emésztőrendszer működésére, emellett nyugtatja az idegrendszert, és vizelethajtó hatású. Az árpagyöngy rendkívül sokoldalú gabonaféle: levesbetétnek, köretnek, rizottónak, kásának kitűnő, de dúsíthatunk vele főzelékféléket is. Rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a szervezetre.
Tibetben lisztet őrölnek belőle, Marokkóban sütemény alapanyaga, Japánban szépítőszerként fogyasztják. Azokon a vidékeken, ahol a gersli alapvető táplálék, a szívproblémák és a szívbetegségek szinte ismeretlenek.
Az árpa az északi tájakat kedvelő gabonafajta, a tibeti, közép-kínai  területek mindennapos tápláléka. A Himalájában még 4000 méteres magasság felett is megterem. Hazánkban főként Nyugat-Magyarországon termesztik és Erdélyben is honos.

100 gramm árpagyöngy tápértéke:

Energia KJ-ban: 1428    
Energia Kcal-ban: 337    
Zsír: 1,2g    
 - amelyből telített zsírsav: 0g    
Szénhidrát: 73,5g    
 - amelyből cukor: 0g    
Fehérje: 11g    
Só: <0,04g    

Recept:  Árpagyöngy dióval

Hozzávalók:

- l csésze árpagyöngy
- 2 marék durvára vágott, pirított dió
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáakanál őrölt koriander
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- só

Elkészítés
Főzzük meg az árpagyöngyöt 3 csészényi sós vízben. Ha előzőleg néhány órára beáztatjuk, hamarabb megfő.
A frissen pirított dióhoz hozzáadjuk a fűszereket, jól átforgatjuk, és a megfőtt gerslibe beleforgatjuk. Önálló fogásként és köretként is ízletes.


Cikkszám: 20070

Keresés