Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.
Menü

Halrudacskák helyett - bundázott, halízű jackfruit rudacskák recept

   
Gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba illeszthető főétel.

Újragondoltunk egy klasszikust. Egy sokak által nagyon szeretett feltétet készítettünk, azoknak, akik növényevőként még nem felejtették el, nem tagadják, hogy régen szerették a halat, emlékeznek még a hal ízére, illatára, és bár növényevő diétájukat nem akarják megszegni, de szívesen ennének valami halízűt. Persze mindenkinek ajánljuk, aki szereti a különleges, nem mindennapi ételeket.

A jackfruitról már többször áradoztunk ezen az oldalon. Kitűnő alapanyag, gyakorlatilag bármilyen ízűvé varázsolható, csak a fantáziánkon és a kreativitásunkon múlik, hogy mit készítünk belőle.

Mi most ezt a halas ízre emlékeztető, különleges ételt gondoltuk ki. Igaz napokba tellett, mire minden részletében összeállt a recept, de nektek már nem kell kigondolkodnotok, mert íme, megosztjuk veletek.

Hozzávaló 10-15 rudacskához

1 doboznyi jackfruit konzerv
1 evőkanál halfűszer-keverék*
1 löttyintésnyi étolaj + a tepsi kikenéséhez
3 nagy evőkanál csicseriborsóliszt
1 kávéskanál asafoetida fűszer / fokhagymapor
1 evőkanál szójaszósz
1 kávéskanál misó
1 mokkáskanál őrölt, piros paprikapor
1/2 kávéskanál kurkuma
1 mokkáskanál fekete só / ha van ilyen tojásízű sónk
6 evőkanálnyi csicseriborsólé (konzervből) / 1.5 dl lenfehérje
alkoholmentes sör vagy víz a hígításhoz
5-6 evőkanál rizsmorzsa a forgatáshoz
körülbelül 7 algalap


Elkészítés

1. A jackfruit konzerv levét szűrjük le. A szeletekből a vizet könyörtelenül nyomkodjuk ki. Ezzel a művelettel egyúttal a szeletek is aprózódnak. A kinyomkodott szeleteket alaposan nyomorgassuk meg, törjük össze durvára. Imitt-amott maradjanak azért benne darabosabb részek is.
2. A ki- és szétnyomkodott jackfruitra tegyünk egy evőkanálnyi halfűszer-keveréket és dolgozzuk össze alaposan masszává. Kóstoljuk meg, ha nem elég sós, tegyünk bele egy kávéskanál misót. Ezt a masszát tegyük a hűtőbe egész éjszakára, de legalább is néhány órára, hogy a jackfruit átitatódjon a fűszeres ízekkel.
3. A fűszeres, jackfruitos masszát másnap (vagy néhány óra múlva) egy serpenyőben kevés olajon pirítsuk néhány percig, majd öntsünk alá kevés vizet. A vizet többször hagyjuk elfőni, a jackfruitot hagyjuk mindig egészen enyhén lesülni, majd ismételten pótoljuk a vizet. Ezt többször megismételhetjük. Összesen 20-25 percig főzzük, süssük a jackfruitot.
Hagyjuk kissé lehűlni.
4. Készítsük el a panírozó masszát: a csicserilisztből, csicseriléből, szójaszószból, kurkumából, asafoetidából, fekete sóból, piros paprikaporból készítsünk egy simára kevert, sűrűn folyós keveréket. Ha túl sűrű lenne, hígíthatjuk alkoholmentes sörrel, de, ha ezzel ellenérzéseink vannak, hígítsuk egyszerűen vízzel vagy növényi tejjel. Sűrű, palacsintatésztaszerűségre van szükségünk.
5. Vágjuk félbe az algalapokat. Egy enyhén megvizezett tányéron simítsunk ki egy algalapot, halmozzunk a hozzánk közelebb eső felére 2 evőkanálnyi tölteléket és csavarjuk fel szorosan. (Lásd a képet!). Ismételjük ezt, amíg a töltelék elfogy.
6. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, a sütőpapírt alaposan kenjük meg olajjal. Kapcsoljuk be a sütőt.
A megtöltött algatekercseket mártsuk a panírozó masszába, majd forgassuk rizsmorzsába.
Helyezzük a panírozott tekercseket az olajos papírra és egyúttal forgassuk is meg az olajban úgy, hogy egyenletesen bevonja a tekercseket az olaj minden oldalukon.
7. Süssük 180 fokon 20-25 percig vagy, amíg a rizsmorzsát szépen megpirulni látjuk.

Melléklet:
*Mi készen vásárolt halfűszert használtunk, de a fűszerkeverék otthon is könnyedén elkészíthető, ha kávédarálóban összeőröljük a következő szárított fűszereket: hagymapor, pirospaprika, szárított paradicsom, szárított petrezselyemzöld, zeller, szerecsendió, citrom, borsikafű, mustármag, babérlevél, bors, himalája só, rozmaring, kapor.



Jó étvágyat!





A halrudacskák helyett - bundázott, halízű jackfruit rudacskák recept hozzávalói kedvező áron megvásárolhatók a bulkshop.hu webáruházban és budapesti boltjainkban:                                   

Bp. 19. ker., ÜLLŐI út 250. (Bejárat a Deák Ferenc u. 1. felől)
Bp. 13. ker., PANNÓNIA u. 76. 
Bp. 11. ker., NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

A receptet kinyomtathatod, vagy elküldheted barátaidnak.
A lenti kategóriákra kattintva további receptek nyílnak meg.

Keresés