Termékek Menü

Hajdina pirított 2kg

Hajdina pirított 2kg Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
1.600 Ft (1.260 Ft + ÁFA)

(800 Ft/kg) - RAKTÁRON

Fehérje: 13,25g / 100g
hajdina jellemző tápanyaga a többi gabonaféléhez hasonlóan a szénhidrát. Magas élelmirost tartalma miatt a korszerű étrendbe kiválóan beépíthető. A B-vitamincsoport majdnem minden tagja megtalálható benne.

Leírás

A hajdina jellemző tápanyaga a többi gabonaféléhez hasonlóan a szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő, 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz. Magas élelmirost tartalma miatt a korszerű étrendbe kiválóan beépíthető.
Vitamintartalmát tekintve a hajdina értékes vitaminforrás; a B-vitamincsoport majdnem minden tagja megtalálható benne. Magas a tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin). Kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz, mint például antioxidáns hatású flavonoidok és rutin (P-vitamin vagy antipermeabilitási faktor), amely kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek. Magas rutintartalma miatt a népgyógyászat a hajdinát a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használta.
A hajdina (pohánka) régebben a mindennapi táplálkozás része volt. Leggyakrabban kását főztek belőle, ma is leginkább ebben a formában ismerik. Íze pirítva a legfinomabb.
Előbb Közép-Ázsiában terjedt el, csak a középkor végén ismerték meg Európában is és a mérsékelt égövben kezdték termeszteni.
A hajdina lisztje felhasználható kenyerek, tészták készítéséhez.

100 gramm hajdina tápértéke:

Energia KJ-ban: 1543    
Energia Kcal-ban: 363    
Zsír: 3,4g    
 - amelyből telített zsírsav: 0,8g    
Szénhidrát: 71,5g    
 - amelyből cukor: 0g    
Fehérje: 13,25g    
Só: <0,0005g    

Recept: Pirított hajdina köret

A változatosság érdekében az alábbi recept elkészíthető rizsköret helyett, pirított hajdinából: Fél bögre átöblített pirított hajdinát öntsünk fel háromszoros mennyiségű vízzel. Tegyünk bele ízlés szerint sót, vagy leveskockát, fűszerezzük egy-egy csipet majorannával és bazsalikommal, ezek a hajdina fűszerei. Fedjük le, és addig hagyjuk lassú tűzön puhulni, amíg az összes levét elfőzzük.

 
Cikkszám: 20063
További képek
Vélemények
| 5 / 5 csillag!
2017. 04. 11.

Fontosnak tartom, hogy olyan alapanyagokat használjak köretként, melyek hosszú időre eltelítenek és segítik a fogyást is. A korábbi finomított lisztes, burgonyás köretek helyett ma már reformélelmiszereket választok. A hajdina meglepően finom és gyorsan elkészíthető, így akkor is percek alatt az asztalra varázsolhatok belőle egy gusztusos ételt, ha éppen nincsen időm a főzésre. A hajdina főzéséhez elegendő négy-öt perc is, variálhatom zöldségekkel, de csirkemájjal is fenséges egytálétel készíthető belőle. Nagy kiszerelésben még jobban megéri, így mindig van otthon elegendő belőle, ha elfogyott volna a család másik nagy kedvence, a bulgur. Korábban tartottam a hasonló alapanyagoktól, azt hittem, nem lehet ízletesen elkészíteni őket. A gyakorlat megcáfolt, hiszen ma már elképzelhetetlen a menü összeállítása úgy, hogy legalább heti kétszer ne kerülne hajdina az asztalra.
Írja meg véleményét


Megjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő

Üzleteink

Bulkshop üzleteink címe 

1193 Budapest, ÜLLŐI út 250.
1133 Budapest, PANNÓNIA u. 76. 
1116 Bp, NÁNDORFEJÉRVÁRI u. 40. 

Boltjainkban a webáruházban kapható
termékek helyszínen megvásárolhatóak.

 Telefon: 20 / 613 2535 (Üllői)
         20 / 547 1977 (Pannónia)
    20 / 547 1977 (Nándorfejérvári)
NYITVA TARTÁS - KÉPEK A BOLTOKRÓL




500 Ft-os AJÁNDÉKKUPON boltjainkban

       ---   RÓLUNK MONDTÁ(TO)K   --- 

Bulkshop facebook